Uiteraard alles bij voorkeur biologisch. Logisch 🙂
– Kokosolie
– Biologische tahin. Wordt gemaakt van sesamzaadjes. Te koop bij de reform-/ biologische winkel
– Pompoenpitten
– Zonnebloempitten
– Chiazaden
– Sesamzaadjes. Ik vind het lekkerder als ze licht geroosterd zijn
– Vers gemalen lijnzaad. Voor de extra vezels! Hiervoor kan je een koffiemaler gebruiken
– Biologische rozijnen
– Pinch Keltisch of Himalaya zeezout
– Cayennepeper/ chili flakes. Tja, ben Aziatisch…
Let op: Als je het met chiazaden eet, vantevoren een beetje water drinken. De zaadjes kunnen 14x aan eigen gewicht vocht opnemen.
Alles op gevoel in een bakje doen. Neem een flinke theelepel kokosolie en strooi daaroverheen de pompoen- en zonnebloempitten. Tja, hoeveel..? Van allebei twee flinke eetlepels? Het is erg machtig, dus kleine portie voldoet prima. Dan een eetlepel (geroosterde) sesamzaadjes, een halve eetlepel chiazaden. Grote eetlepel gemalen lijnzaad. En een lekkere pinch zout. Dit zorgt ervoor dat de smaken beter naar voren komen.
En een eetlepel tahin.
Nu goed alles ‘prakken’ met een lepel. Let er op dat de kokosolie lekker smeuïg wordt. En dat alle zaden en pitten goed door de tahin gaan.
En als laatste, de rozijnen naar smaak, maar let erop dat in rozijnen (fruit)suiker zit. Dus niet teveel.
Voor dit recept werd ik geïnspireerd door een vriendin van mij. Zij eet het als een soort muesli in de ochtend. Ik vind het iets te zwaar en begin liever mijn dag met sole en grapefruit.
Het is snel gemaakt in vergelijking tot een salade. Uiteraard is het de bedoeling dat je het zelf aanpast naar eigen smaak. Eet het met kleine hapjes en kauw goed. Het is namelijk van belang dat er goed op de zaden en pitten worden gekauwd, anders komt het onverteerd uit het lichaam. Geniet van alle smaken, structuren.. Als het op is, laat het even zakken. En voel dat dit veel anders valt dan een salade. Maar net zo gezond en belangrijk voor het lichaam.
Ik gebruik glazen potten voor mijn pitten en zaden. Vooral de potten van de biologische tahin zijn ideaal. Deze hebben een inhoud van 650 gram. Niet alleen is dit makkelijker te doseren dan uit een zakje, het staat ook overzichtelijker. De restanten bewaar ik in een grote box uit het zicht.
Meer info over zaden en pitten (wijwordenwakker.org):
‘Noten en zaden kunnen onderling sterk variëren wat betreft hun structuur, de manier waarop zij hun basisstoffen omzetten en hun gehalte aan mineralen.
Zo is sesamzaad bijzonder goed bedeeld met fosfor, waarbij wij onmiddellijk denken aan hersenen en zenuwen. Een tekort aan fosfor in het lichaam heeft vergeetachtigheid en prikkelbaarheid als gevolg. Lange tijd werd vis gezien als voornaamste leverancier van fosfor. Inmiddels is gebleken dat het fosforgehalte in sesamzaad twintig maal groter is dan bij vis. Sesam is van oudsher bekend als waardevol voedingsmiddel. Sesam bevat 35 % eiwit en is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren.
Sesam houdt het hart gezond maar houdt het organisme ook vrij van cholesterolproblemen. Het is rijk aan licht verteerbare vetten die lecithine bevatten. De lecithine uit sesamzaad wordt door sommige natuurartsen superieur geacht aan die uit soja, omdat zij in emulsie is en derhalve gemakkelijker door het organisme opgenomen wordt. De lecithine afkomstig van sesam bezit bepaalde aminozuren, zoals inositol, choline en methionine die zelden aanwezig zijn in plantaardig voedsel. Het gehalte aan calcium is dubbel zo groot als fosfor. Dat is de meest gunstige verhouding waarin het menselijk lichaam die twee mineralen verbruikt. Per 100 g sesamzaad treffen wij minstens 1125 milligram calcium aan, (bij kaas 1086, sojaboon 227, amandelen 230 en één liter volle melk 1180).
Sesamzaad eet je best gemalen, of verwerkt tot sesammelk. Daarbij moet vermeld worden dat zwarte (of wilde) sesam bijzonder rijk is aan mineralen en dagelijks zou moeten gebruikt worden door mensen met mineralengebrek.
Een dagelijkse portie noten, zaden en pitten zorgt ervoor dat je beschikt over voldoende brandstof. En daarnaast beschikt elke noot of zaad zoveel waardevolle stoffen die beschermend werken op je gezondheid. Neem nu bv. pompoenpitten.
Pompoenpitten zijn na het drogen en het verwijderen van de harde schil lekker eetbaar. Er zijn variëteiten die geen harde schil bevatten. Deze noemt men de naaktzadige en zijn na het drogen direct bruikbaar. Pompoenpitten zijn groter dan zonnebloempitten en smaken heel apart. Pompoenpitten bevatten hoogwaardige voedingsstoffen en veel vitaminen en mineralen. Pompoenzaden danken hun bekendheid aan hun waarde voor de mannelijke vruchtbaarheid en nuttig bij een vergrote of ter voorkoming van aandoeningen van de prostaat. De zaden zijn rijk aan zink en werken urinedrijvend. Vroeger werden ze gebruikt tegen darmparasieten. Voor voedingsdoeleinden gebruikt men gepelde zaden, zo uit de hand, of in gemalen vorm. Let wel dat je ze zelf maalt, en liefst vlak voor het gebruik. Bovendien is het nuttig om als het even kan, noten zaden of pitten te weken voor gebruik.’
‘Chiazaden worden vaak omschreven als ‘super food’ vanwege de positieve invloed die het heeft op je lichaam en geest. Ze bestaan uit 4 onderdelen:
Chia zaden bevatten het hoogste percentage omega-3 dat te vinden is in de natuur. Dit verbetert de werking van je hersenen, verlaagt je cholesterol, verhoogt je weerstand en je hebt minder risico op hart- en vaatziekten!
In vergelijking met lijnzaad bevatten chia zaden 25% meer vezels, maar minder calorieën! Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer door het lichaam worden opgenomen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel mooi laag. Perfect voor diabetici! Ook zorgt dit ervoor dat je je lang ‘vol’ voelt en geen neiging tot ‘snacken’ krijgt, wel zo prettig als je wilt afvallen.
We worden allemaal ouder, maar of je dat aan de buitenkant ziet hangt helemaal af van de hoeveelheid ‘vrije radicalen’ in je lichaam. Deze veroorzaken de veroudering van je huid (en je lichaam in het algemeen). Antioxidanten maken deze ‘vrije radicalen’ onschadelijk en voorkomen dat ze ontstaan. Chia zaden bevatten 30% meer antioxidanten dan bijvoorbeeld blauwe bessen.
Proteinen zijn essentieel om de cellen in je lijf fit en gezond te houden. Dit maakt chia zaden super geschikt voor sporters die hun prestaties willen verbeteren of in conditie willen blijven. Ook wanneer je allergisch bent voor proteinen uit bepaalde bronnen (bijvoorbeeld koemelk, gluten of noten allergie) kan je chia zaden gebruiken als alternatief.
Chia zaden bevatten ook een hoop mineralen, onder andere: 6x meer calcium dan melk (tegen botontkalking), 15x meer magnesium dan broccoli (anti-stress) en 3x meer ijzer dan spinazie (zorgt voor energie).’
Bron: http://www.chiazaden.nl