Chia zaden

 

chiaChia zaad wordt als gezondheidsproduct steeds vaker gebruikt als aanvulling op de dagelijkse voeding.

Chia zaad is afkomstig van de Chia plant uit Midden Amerika. De Azteken ontdekten ruim voor onze jaartelling al dat Chia Zaad hen kracht gaf, ook gebruikten ze het zaad als geneesmiddel bij allerlei kwalen.

Je zou kunnen zeggen dat Chia Zaad de laatste jaren is herontdekt. Je kunt het rekenen tot het rijtje superfoods. Chia Zaad is rijk aan vezels, antioxidanten, eiwitten, vitaminen, mineralen en omega-3 vetzuren. Het is super gezond.

Chia zaad is een enorm krachtige bron van gezonde stoffen.

De afgelopen decennia is de populariteit van chia zaad enorm toegenomen, omdat vakdeskundigen het beschreven als een nieuw soort superfood. Zo helpt chia zaad uw lichaam om water en elektrolyten vast te houden; het vormt als het ware een soort gel in uw maag, en vertraagt de omzetting van koolhydraten naar suikers. Bovendien helpt chia zaad uw lichaam spieren en andere weefsels aan te maken. Chia zaad is rijk aan eiwitten en helpt calcium te absorberen. Chia zaad kan tevens gebruikt worden als gel, die dan dient als alternatief voor olie of andere vetstoffen in recepten. Om deze gel te krijgen, dient men gewoon 90% water en 10% chia zaad te mengen.

De bewoners van Midden-Amerika gebruikten gel van chia zaad op wonden, voor verkoudheid, voor keelpijn, voor maagproblemen, slechte lichaamsgeur, prostaatproblemen, zelfs voor verstopping.

Voor de Azteken was chia zaad een echt krachtvoer. Ze aten de zaden om hun uithoudingsvermogen te vergroten. De Indianen uit het zuidwesten konden een hele dag rennen op één hand vol chia zaad, gemengd met alleen maar water.

chiaaDe smaak van Chia zaad wordt omschreven als nootachtig en aangenaam.

De snelste en eenvoudigste manier om chia zaad te eten is om een eetlepel chia zaad in een glas water of sap te roeren en het een minuut of 5 te laten staan, dan nog een keer omroeren en opdrinken.

Chia zaad kan toegevoegd worden aan jam, notenspread, pindakaas, muelsi, ontbijtgranen, sauzen, soepen, enzovoorts, als een vervanging voor vet, voor extra energie en beter uithoudingsvermogen en voor een goede smaak.

Chia zaad is ook de rijkste bron van Omega 3 vetzuren en vezels van moeder natuur.

Chia zaad bevat verder enorme hoeveelheden vezels, antioxidanten, calcium en ijzer.

Bron: http://www.recepten-dieet.nl/wordpress/chia-zaad

Chia zaden zijn een voorbeeld van een voedingsmiddel dat alles in zich heeft wat je lijf nodig heeft:

 • Omega-3 vetzuren
  Chia zaden bevatten het hoogste percentage omega-3 dat te vinden is in de natuur. Dit verbetert de werking van je hersenen, verlaagt je cholesterol, verhoogt je weerstand en je hebt minder risico op hart- en vaatziekten.
 • Vezels
  In vergelijking met lijnzaad bevatten chia zaden 25% meer vezels, maar minder calorieën. Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer door het lichaam worden opgenomen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel mooi laag. Perfect voor diabetici! Ook zorgt dit ervoor dat je je lang ‘vol’ voelt en geen neiging tot ‘snacken’ krijgt, wel zo prettig als je wilt afvallen.
 • Antioxidanten
  We worden allemaal ouder, maar of je dat aan de buitenkant ziet hangt helemaal af van de hoeveelheid ‘vrije radicalen’ in je lichaam. Deze veroorzaken de veroudering van je huid (en je lichaam in het algemeen). Antioxidanten maken deze ‘vrije radicalen’ onschadelijk en voorkomen dat ze ontstaan. Chia zaden bevatten 30% meer antioxidanten dan bijvoorbeeld blauwe bessen.
 • Proteïnen en mineralen
  Proteinen zijn essentieel om de cellen in je lijf fit en gezond te houden. Dit maakt chia zaden super geschikt voor sporters die hun prestaties willen verbeteren of in conditie willen blijven.
  Chia zaden bevatten
  ook een hoop mineralen, onder andere: 6x meer calcium dan melk (tegen botontkalking), 15x meer magnesium dan broccoli (anti-stress) en 3x meer ijzer dan spinazie (zorgt voor energie).
 • Bloeddrukverlagend
  Last van een hoge bloeddruk? Neem chia zaden en je problemen zijn voorbij. Chia zaden werken sterk bloeddrukverlagend.
 • Diabetes tegengaan
  Veel mensen met diabetes merken dat ze hun bloedsuikerspiegel goed onder controle kunnen houden met chia zaden. Hierdoor heb je minder insuline nodig. Personen die tot de risicogroep behoren komen hier zelfs uit door het gebruik van chia zaden!
 • Sterke nagels en haargroei
  Een tekort aan vitamine B betekent meestal dat je broze nagels hebt. Met chia zaden zul je merken dat je nagels sterker worden en harder groeien. Ook je haar gaat harder groeien. Allemaal tekenen van een vitaal lijf!
 • chia zadenSuper Stoelgang
  Moeite met de stoelgang? De vezels in chia zaden zorgen ervoor dat alles weer goed op gang komt en blijft. Daarnaast zorgt de chia gel, die ontstaat wanneer chia zaden in aanraking komen met vocht, ervoor dat een beschadigde darmwand zich weer herstelt.

Bron: http://www.Earth-matters.nl

Je kan ze hier goedkoop bestellen: http://www.europesecultuurvogelshop.nl/chia-salvia-hispanica.html

Chia zaad bevat per gram:

– 600% meer omega-3 vetten bevat dan zalm.
– 300% meer ijzer bevat dan verse spinazie.
– 1300% meer magnesium bevat dan broccoli.
– 800% meer fosfor bevat dan verse melk.
– 100% meer vezels bevat dan zemelen.
– 500% meer calcium bevat dan melk.
– 500% meer proteïnen bevat dan bruine bonen.
– 300% meer selenium bevat dan lijnzaad.
– 100% meer kalium bevat dan bananen.

chiazaden

%d bloggers liken dit: