Zembla: De Zoete Verleiders (Video)

Een zeer interessante documentaire over suiker. Niet alleen gaat het over de effecten van het eten van suiker, maar ook over de Toxic sugarsuikerindustrie, hoe gehaaid deze eigenlijk is.

Van suiker wordt je dik en het werkt ook verslavend op de hersenen, vergelijkbaar op de manier als bij verdovende middelen. Suiker verandert onze hersenen en dat gebeurt al op jonge leeftijd.

Dus ouders, opgelet!!!

Andere namen voor suiker die je op verpakkingen tegen kunt komen, zijn: glucose, fructose, sorbitol, mannitol, glucosestroop, fructosestroop, glucose-fructrosestroop, dextrose, druivensuiker, sacharose, sucrose, melasse(stroop).

Daarnaast zie je in deze video ook hoe ver de suikerindustrie gaat om suiker in goed daglicht bij de consument te zetten. Dit doen ze onder andere door ‘stiekem’ zelf een suikerstichting op te zetten. 

Zembla: De Zoete Verleiders

‘Suiker is niet alleen lekker, maar ook een miljardenbusiness. Hoog tijd voor Zembla om de zoetstof en alles wat er omheen gebeurt eens onder de loep te nemen.

Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar. Te weinig bewegen en ongezond eten liggen hieraan ten grondslag. Dikke mensen lopen meer risico op kanker en op hart- en vaatziekten. Ook het aantal mensen dat lijdt aan diabetes neemt toe. Het is algemeen bekend dat teveel zoetstoffen slecht is voor het lichaam, waarom is het zo moeilijk de verleiding te weerstaan?

Politici en wetenschappers zoeken een oplossing om het tij te keren. Achter de schermen in Den Haag en Brussel woedt daarover een strijd met de voedselfabrikanten. Het gaat om grote belangen. De voedselindustrie weet ons telkens weer te verleiden om suiker te eten. Hoe doen ze dat?’

Ga naar de videoDe Zoete Verleiders’

Verder nog wat opmerkingen op uitspraken in de documentaire.

Jaap Seidell (Hoogleraar Gezondheidswetenschappen) beweert in deze video over suiker:

“Suiker is essentieel voor het voortbestaan van het leven. Het is breinvoedsel. Je hersenen en zenuwstelsel die functioneren op glucose, suiker. En daarom hebben we dat per dag nodig en als je het niet binnen krijgt, dan gaat je lichaam het zelf beetje maken, in de lever. Dat is echt heel belangrijk.”

Suiker heeft overigens in je dieet geen enkele toegevoegde waarde. Geen enkele! Suikers worden in het lichaam omgezet naar vetten. Het heeft geen functie. Ook niet als energie voor je hersenen of zenuwstelsel. Het klopt dat onze lever zelf glucose kan aanmaken, maar de lever is niet bedoeld om het af te breken. En met de hoeveelheden suiker dat hij te verwerken heeft, krijgt hij het steeds zwaarder. En dit heeft effect op lange termijn.

Het menselijk lichaam, dit geldt ook voor de hersenen, functioneren op elektronen voor energie en niet op suiker! Alle transport van benodigde energie in het lichaam en van cel naar cel, gebeurt door middel van een matrix van natrium ionen. Alle lichaamsvloeistoffen bevatten natrium (zout) en geen suiker. Als je vermoeid bent, betekent dat je lichaam behoefte heeft aan elektrische energie of elektronen, niet aan suiker. Deze snelle en goede vorm van energie kan je bijvoorbeeld vinden in avocado, komkommer, broccoli en spinazie.

En op de vraag waarom we zo gek op suiker zijn, beantwoordt hij; “Omdat het zo’n belangrijk energiebron is, ten eerste. En het is ook een hele veilige energiebron. Je kunt je voorstellen, moedermelk is ook al een beetje zoetig. Dus jonge kinderen hebben een eigenlijk aangeboren voorkeur voor zoet.” En op de vraag ‘Van nature willen we suiker eten?’, beantwoordt deze man;

“Ja ja, al vanaf de, al voor de geboorte. Er zijn al studies gedaan bij, in de baarmoeder, waarbij je de foetus ook al kunt blootstellen aan verschillende soorten van smaken. En dan worden ze rustiger en plezieriger van suiker dan van bitter en zuur.”

Ik vind het persoonlijk een rare beredenering die hij gebruikt. Van nature hebben we helemaal geen behoefte aan zoet. En bovendien, de ‘nature’ van deze foetussen wordt gemaakt van het voedsel dat de moeder inneemt. Als deze suiker bevat, heeft dit natuurlijk ook al effect op de ongeboren foetus en zijn hersenen. Suiker tast de hersenen aan op de manier dat drugs ook doet. En als baby’s (of kinderen) ergens rustiger van worden, betekent het niet dat het automatisch ook goed voor ze is. Zoals bijvoorbeeld de medicijnen bij ADHD…

%d bloggers liken dit: