Gember is gezond

Vooral in de winter gebruik ik veel gember. Zoals nu dus. Het werkt verwarmend, maar het is ook vooral ontzettend goed voor je! Je kan er niet alleen gemberthee van maken, maar ook lekker bij dit groentegerecht.

Gember is gezond

Verse gember

Verse gember

In gember zitten ontzettend veel genezende voedingstoffen, maar een gezond lichaam hoeft uiteraard niet te genezen. Voor bepaalde kwalen kan gember wel veel hulp bieden. Vooral om deze mensen met kwalen weer gezond te maken. In geval van ziekte is het zeker zo dat gember gezond is. Gember is dan ook goed te gebruiken als geneesmiddel. Als je regelmatig gember eet, helpt dit dan ook om je lichaam gezond te houden..

Gember en het lichaam

Gember heeft veel eigenschappen die gezond zijn voor het lichaam. In gember zitten bepaalde enzymen die de stoelgang bevorderen. Als je vaak last hebt van een opgeblazen buik, kan gember dat verhelpen. Gember bevordert ook de bloedcirculatie en helpt je lichaam te ontgiftigen. Ook zorgt gember voor meer speekselaanmaak, waardoor het voedsel beter verteerd wordt. Hiermee ondersteunt gember ook gelijk mensen die een paar kilo’s willen afvallen. Afvallen in samenwerking met gember, dat is echt de moeite waard! Verder heeft gember nog veel meer genezende eigenschappen. Een goed voorbeeld hiervan is het verlichten van migraine. Mensen die vaak last hebben van migraine aanvallen, zullen door regelmatig gember te eten, minder snel last hebben van migraine.

Ja dus, voor het lichaam is gember gezond te noemen!

Gezonde bouwstenen en vitaminen

We hebben nu iets meer inzicht in wat gember met het lichaam doet, alleen waarom is gember dan gezond? Nou dat komt omdat gember vele bouwstoffen en vitaminen heeft die voor al deze gezonde werkingen zorgen. Maar welke bouwstoffen en vitaminen zijn dat dan, en wat doen ze met het lichaam?

De meest belangrijke bouwstoffen van gember zijn gingerolshogaol en zingiberene. Deze stoffen hebben antioxidante eigenschappen die je lichaam helpen te beschermen tegen hart- en vaat ziekte en kanker. Verder zitten er in gember ook allerlei vitamines, mineralen, water, eiwitten, koolhydraten en vezels. De vitaminen die je in gember zult vinden zijn B1, B2, B6, en vitamine C. De mineralen die je in gember zitten zijn natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Hieronder nog een korte uitleg wat Antioxidanten, Gingerol, Shogaol en Zingiberene zijn.

Antioxidanten zijn stoffen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Ze kunnen vrije radicalen opsporen en uitschakelen. Vrije radicalen ontstaan tijdens de stofwisseling, maar ook ten gevolge van UV-straling (van de zon) en door te roken. De antioxidanten helpen om schade in de lichaamscellen te voorkomen, en deze zitten in gember! Om deze reden zie je wel dat gember gezond is.

Gingerol is een bio-actieve stof die helpt om klachten als misselijkheid en braken te verminderen. Bio-actieve stoffen zijn geen vitaminen of mineralen, maar plantaardige voedingstoffen die gezond zijn. Door deze bio-actieve stoffen krijgen groenten en fruitsoorten hun mooie felle kleuren. Gingerol heeft ook de goede eigenschap dat het helpt om gezwollen gewrichten te verminderen.

Shogaol is een scherpe stof. Deze zorgt voor de scherpe smaak in de gember. Shogaol is een stof die helpt tegen kanker en hartaandoeningen. Shogaol heeft nog meer goede eigenschappen; het heeft een pijnstillende werking en helpt bij een door ontsteking opgezwollen gewrichten.

Zingiberene is een olie dat samen werkt met gingerol en is goed voor de spijsvertering.

De frisse geur die van gember afkomt, komt door de stof zingiberol.

Gember als Geneesmiddel

In gember zitten veel bestanddelen die gebruikt kunnen worden als geneesmiddel. In de meest oude medische teksten van India en China wordt al beschreven hoe je gember als medicijn kunt gebruiken. Gember als geneesmiddel wordt in die landen al heel lang gebruikt. In europe is de genezende werking nog niet zo bekend. Hieronder bespreken we enkele kwalen waarbij gember een positief effect kan hebben.

Genezende werking gember

Het is de etherische olie die in de gemberwortel zit, die de genezende werking van gember bezit. Deze olie zorgt ervoor dat het lichaam meer witte bloedlichaampjes gaat aanmaken. De witte bloedlichaampjes in het bloed bestrijden de binnengedrongen infecties. Verder heeft gember meerdere werkzame stoffen die ontstekingsremmend werken, deze werken nog beter dan vitamine C!

Gember als geneesmiddel bij kwalen

Om kwalen met gember te verhelpen, is het nodig dat je gember inneemt en dat kan in verschillende vormen. Kijk eens bij gemberthee recepten hoe je een lekkere gemberthee kunt maken, of bij gember gerechten om een lekkere maaltijd met gember te bereiden.

Lees hieronder bij welke kwalen gember een positief effect kan hebben.

Reis- of zeeziekteNeem een half uur voordat je op reis gaat, 1 gram gedroogde gember of een gember tablet in. Wat je ook kan doen is tijdens uw reis regelmatig op stukjes verse gember kauwen. Je zult merken dat de reis dan prettiger verloopt!

ArtritisBij artritis zijn de gewrichten meestal pijnlijk en gezwollen. Gember kan helpen om de zwellingen en de pijn te verminderen. Eet elke dag een beetje gember. Massage van de pijnlijke plek met een mix met gemberolie kan ook helpen. Maak een mengsel van: 6 druppels gemberolie, 4 druppels jasmijnolie en 2 druppels sinaasappelolie in een kommetje. Dit mixen moet goed gedaan worden. Masseer met het oliemengsel de pijnlijke plekken.

VerkoudheidDrink regelmatig gemberthee.

GriepHet is bekend dat je griep moet ‘uitzweten’. Gember helpt het lichaam zweten waardoor je sneller van je griep af kunt zijn! Gember helpt ook buikkrampen te verminderen en bij de spijsvertering als je iets verkeerds hebt gegeten.

Darmen en winderigheidOok hierbij kan gember je helpen. Mensen die vaak last hebben van hun darmen, hebben er baat bij om regelmatig gember te nuttigen.

Hoge bloeddrukGember verbetert en stimuleert de bloedcirculatie. Gember ontspant ook de spiertjes van de bloedvaten en dit heb je nou net nodig om de bloedstroom te vergemakkelijken.

CholesterolGemberwortel helpt het slechte cholesterol in je bloed te verminderen. Eet dus elke dag een beetje gember en je zult een sterk en hart behouden!

PijnGember werkt pijnstillend, dus als je ergens in je lichaam pijn hebt, kan het gebruik van gember helpen dit te verlichten.

AstmaGember kan je goed helpen wanneer je astma hebt, of wanneer je dergelijke symptomen hebt. Gember werkt slijmoplossend van de keel en de longen.

MigraineRegelmatig gember eten kan migraine voorkomen. Als je al migraine hebt, kan gember de pijn verlichten.

ZwangerschapsmisselijkheidBij vrouwen die (veel) last hebben van misselijkheid tijdens de zwangerschap kan gember op een natuurlijke manier helpen. Hiervoor zijn een aantal producten geschikt. Er bestaan zelfs speciale kauwtabletten voor zwangere vrouwen. Ook een heerlijk kopje gemberthee kan al verlichting bieden.

Bron: http://www.gembergezond.nl

%d bloggers liken dit: