Het belang van enzymen

Hoe meer je rauwe (blad)groenten eet, des te minder je extra aan enzym supplementen nodig hebt. Het is bovendien leuk om je voedingspatroon te veranderen en het verschil te ervaren!

Alles over enzymen

Enzymen zijn onontbeerlijk voor een goede gezondheid. Iedereen die behandelde of gekookte voeding eet heeft een extra behoefte aan enzymen. Iedereen die verstand van gezondheid en gezonde voeding heeft weet dat enzymen bij iedere maaltijd nodig zijn voor de vertering. Jammer genoeg denken de meeste mensen (als ze er al ooit over nadenken) pas na over enzymen als ze een spijsverteringsstoornis hebben.

En ja, het is waar dat mensen die problemen hebben met hun spijsvertering, maagzweren enz. veel baat hebben bij het gebruik van extra enzym supplementen. Maar als u denkt dat dit het enige is waar enzymen voor dienen, dan heeft u het mis. Dr. Howell heeft het bij het rechte eind wanneer hij in zijn boek over enzymrijke voeding zegt:

“ Hoe lang iemand leeft is direct gerelateerd aan de uitputting van zijn enzymen potentieel. Het gebruik van voedingsenzymen verlaagd de kans op tekorten en resulteert in een langer, gezonder en vitaler leven.”

Dit gezegd zijnde, gaan we wat dieper in op het enzymen verhaal!

De Enzymen Story

Enzymen zijn proteïnen die zorgen voor chemische reacties in ons lichaam. In feite zijn ze noodzakelijk voor elke chemische reactie die in ons lichaam plaatsvindt. Al onze weefsels, spieren, botten, organen en cellen hebben enzymen nodig.

Ons spijsverteringssysteem, immuunsysteem, bloedsomloop, lever, nieren, milt en pancreas en ook ons vermogen om te zien, voelen, denken en ademen, dus eigenlijk elke cel in ons lichaam, is afhankelijk van enzymen.

Natuurlijke enzymen bron

Natuurlijke enzymen bron

Al de vitaminen en mineralen die we binnenkrijgen, alsook al de hormonen die ons lichaam produceert hebben enzymen nodig om goed te kunnen werken. In feite is iedere metabolische functie in ons lichaam afhankelijk van enzymen.

Ons uithoudingsvermogen, ons energie level, ons immuunsysteem en ons vermogen om vitaminen en mineralen goed op te nemen, dit is allemaal afhankelijk van de aanwezigheid van enzymen.

Maar…waar komen die belangrijke enzymen eigenlijk vandaan? Ze worden gedeeltelijk in ons lichaam geproduceerd, in elke cel maar voornamelijk in de pancreas en andere endocriene klieren, en zijn overvloedig aanwezig in het rauwe voedsel dat we eten. Bij onze geboorte zijn wij uitgerust met een zeker potentieel om enzymen aan te maken in ons lichaam, een enzym reserve dus. De natuur gaat er van uit dat we deze voorraad regelmatig zelf aanvullen door middel van gezonde voeding. Ongelukkigerwijs gebeurd dat niet.

Laten we even gaan kijken hoe dat komt!

De meeste mensen denken dat, wanneer ze eten, dit in je maag terecht komt in een poel van maagzuur, dan door de dunne darm om de voedingstoffen eruit te halen en vandaar door naar de dikke darm en als je geluk hebt zo in het toilet. Dit klopt natuurlijk niet helemaal.

De natuur gaat er van uit dat je enzym rijk voedsel eet en dit heel goed kauwt. Als je dit doet komt je voedsel in je maag aan, volgeladen met verteringsenzymen. Deze enzymen zullen je voedsel dan “voor verteren” voor ongeveer een uur. Ze helpen je op deze manier je maaltijd tot 75% af te breken.

Na deze periode van “voor verteren” wordt hydrochloride acid geïntroduceerd. Deze zuren inactiveren al de voedingsenzymen, maar spijsvertering beginnen hun eigen werk, het afbreken van wat er nog van de maaltijd over is. Dit nutriënt rijke voedsel gaat dan naar het begin van de dunne darm. Eenmaal daar aangekomen worden de zuren weer geneutraliseerd en de pancreas introduceert verteringsenzymen in dit proces. Zodra dit verteringsproces is afgerond passeren de voedingsstoffen de darmwand en worden opgenomen in de bloedstroom.

Dit proces is zoals de natuur het bedoeld heeft, jammer genoeg leven de meesten van ons hun leven niet zoals de natuur het heeft bedoeld.

Bewerkte en gekookte voeding dood al de enzymen in het voedsel. Mensen zijn de enige dieren die hun voedsel koken. Bij verhitting vanaf 50 – 60 graden Celsius worden haast alle enzymen vernietigd. Er zijn nog wel enkele enzymen aanwezig uit ons speeksel, maar ook hier is dit aantal te verwaarlozen, aangezien de meeste mensen hun voedsel tot 25% te kort kauwen dan nodig is om deze enzymen te activeren. Dit betekent dat, voor de meesten van ons, het voedsel in de maag komt met een groot tekort aan enzymen.

De voeding zit dan ongeveer een uur als een klomp in je maag, zonder “voor vertering”. Zelfs nadat het maagzuur zijn werk heeft gedaan bereikt het voedsel de dunne darm grotendeels onverteerd.

Op dat moment komt de pancreas en andere endocriene klieren onder grote druk te staan, ze raken in de stress omdat ze vanuit het hele lichaam reserves moeten aanspreken om de grote vraag naar verteringsenzymen aan te kunnen. Hoe minder “voor vertering” er plaats vindt voor het voedsel de dunne darm bereikt, hoe groter de stress in de pancreas en het endocriene systeem.

Recente studies hebben uitgewezen dat bijna 100% van de mensen een vergrootte pancreas hebben op de leeftijd van 40 jaar! Het is daarom ook niet verwonderlijk dat diabetes momenteel epidemische vormen aanneemt in de westerse wereld. (Ook de steeds hogere inname van koolhydraten, met name suiker, is hier mede oorzaak van.)

Tijdens een groot onderzoek is aangetoond dat een enzym arme voeding bijdraagt aan een vergroting van de Hypofyse klier ( dit is een klier die de werking van alle andere klieren in het lichaam regelt ). Dit onderzoek gaf ook aan dat bijna 100% van de mensen boven de 50 jaar, die aan een onbekende oorzaak overlijden, in bijna alle gevallen een defecte Hypofyse klier hadden.

De conclusie is dat, bij een dieet van gekookte of bewerkte voeding, een supplement met verteringsenzymen geen overbodige luxe is. Het haalt de stress van de pancreas en de rest van het lichaam, door het lichaam te voorzien van de hoognodige enzymen die nodig zijn voor de vertering. Dit is, samen met al de andere dagelijks noodzakelijke nutriënten, de beste verzekering voor een lang en gezond leven.

Alles wat je tot nu toe gelezen hebt zou je moeten overtuigen van het belang van enzymen, maar…indien dat niet zo is geef ik je hieronder drie voorbeelden van de power van verteringsenzymen in actie:

F.M.Pottenger, MD en D.G.Simonsen deden een serie studies om er achter te komen of, en indien ja, welke impact gekookt voedsel heeft op je gezondheid.

Ze hebben twee groepen katten op een gecontroleerd dieet gezet, de ene groep kreeg rauw voedsel, de andere gekookt. De resultaten waren buitengewoon! De groep met de rauwe voeding verkeerde in uitstekende gezondheid gedurende het gehele onderzoek en vertoonde geen enkel teken van degeneratieve ziekten. Maar de groep met het gekookte voedsel toonde een fenomenale teruggang in hun gezondheid bij al de dieren in deze groep inclusief:

Onvolledige ontwikkeling van de schedel en andere botten.

Kromme benen.

Rachitis ( Engelse ziekte)

Kromming van de ruggengraat.

Verlamming in de benen.

Convulsie (stuipen).

Spasmen.

Schildklier afwijkingen en abcessen.

Cirrose van de lever en de nieren.

Uitgezette karteldarm.

Degeneratie van de zenuwen in de hersenen en de ruggengraat.

De derde generatie van deze katten kon zich niet meer voortplanten.

Lees verder hier:

http://www.warriorsforhealth.com/enzymen-1.html

%d bloggers liken dit: