Curcuma, kurkuma, geelwortel, koenjit, turmeric

DSC05750

Hindostaanse Massala

Ik gebruik geelwortel bij het maken van boerenkoolcrackers uit de dehydrator. Het heeft een licht bittere smaak en voor je het weet zitten je kleren onder het gele, hardnekkige poeder. Dus kijk hiermee uit. Een gemakkelijker manier om curcuma in je eten te verwerken is door het gebruik van Hindostaanse Massala.  Ik vind het zelf echt heerlijk en gebruik het over mijn salade, in soepen en bij wokgroenten. Vooral lekker in combinatie met verse gember en knoflook.

Hindostaanse Massala ingrediënten: koriander, kurkuma, komijnzaad, fenegriek, mosterdzaad, Nigella, gember en peper. Een hele fijne kruidenmix!

Een specerij met SUPER geneeskrachtige werking

Curcuma is een geel kruid met een mild bittere smaak. Het wordt in de oosterse keuken vooral gebruikt om smaak en kleur aan gerechten te geven, zoals aan nasi en kerrie.

Curcuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant curcuma longa; een plant die tot de gember familie wordt gerekend. Curcuma wordt ook wel koenjit (kinjit Malaise naam), kerriepoeder (curry) of geelwortel genoemd. Geelwortel wordt in Azië niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar ook als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Onderzoek aan de Rhodes universiteit in Zuid-Afrika heeft de heilzame werking van het kruid bevestigd en verklaard.

Curcuma (Turmeric) is bekend in India als het ‘heilige poeder’. Het wordt al sedert eeuwen gebruikt als wondgenezing, infecties en andere gezondheidsproblemen. Zowel in het eeuwen oude Indische als Chinese gezondheid systeem hebben ze kurkuma al duizenden jaren toegepast maar nu pas komen er nieuwe studies die aangeven hoe kurkuma nu precies werkt.

Het is het pigment dat curcuma zijn geel / oranje kleur geeft wat hier voor verantwoordelijk is maakt dat celmembranen zich weer ordentelijk gaan gedragen. Dit is waardoor de informatie die doorgegeven wordt aan de cel beter beschermt tegen virussen maar eveneens preventief beschermt tegen bepaalde kankersoorten.

In landen als India waar curcuma op grote schaal gebruikt wordt komen bepaalde vormen van kanker die veel voorkomen in onze moderne Westerse wereld opmerkelijk minder voor waaronder: dikke darm of colonkanker, borstkanker, prostaatkanker en longkanker. Dit is zelfs tien maal lager!

In feite is met name prostaatkanker in India vrij zeldzaam!

Vele studies zijn al gewijd aan de kanker link met curcuma en hierbij werd aangetoond dat:

turmeric1* Curcuma het ontstaan van kankercellen remt

* Curcuma gemuteerde kankercellen kan vernietigen

* Curcuma ontstekingen kan verminderen

* Curcuma de leverfunctie verbetert

Volgens onderzoek van het Anderson Cancer Center blokkeert curcuma een noodzakelijk biologisch pad om melanoom en andere kankers te ontwikkelen.

Een goede reden om meer van deze specerijen te gaan gebruiken die niet voor niets het ‘heilige poeder’ genoemd wordt is dat het in ons lichaam positieve invloed uitoefent op meer als 700 van onze genen. Onder meer door onze spijsvertering te ondersteunen, het ontgiftigen in de lever ondersteund, ons bloed zuivert, de strijd aan kan gaan met kanker, Alzheimer en artritis en de ontsteking remmende werking.

Bron: http://www.uitdaging.net

Curcuma, Geelwortel (Temoe Lawak)

Curcuma bevat o.a. caroteen, ijzer, natrium, etherische olie, harsen, vitaminen, mineralen en curcumine. Gebruikte plantendeel: de wortel.

Curcuma kan toegepast worden bij lever- en galaandoeningen, hepatitis, geelzucht, een slechte vetvertering, winderigheid, een onregelmatige menstruatie, menstruatiekrampen, acute ontstekingen, wonden, zweren, kneuzingen, blessures, artritis, jicht, pijnlijke gewrichtsbanden, nierstenen, speekselklierstenen, darmklachten (diarree, prikkelbare darm, slechte darmflora), keelklachten, bronchitis, longinfecties, kanker, verhoogd cholesterol­gehalte, diabetes, ziekte van Alzheimer en multiple sclerose (voorkomt voortschrijding van deze ziekte).

Curcuma wordt in China en India veel verwerkt in rijstgerechten (kleurt de rijst geel). Curcuma bevordert de galproductie, versterkt  de lever, bevordert de spijsvertering, is bloedzuiverend, remt ontstekingen, bevordert de bloedsomloop, is wondhelend, heeft een antibacteriële werking, is een natuurlijk antibioticum, beschermt de longen tegen hooikoorts en heeft een anti-tumor werking.

Curcuma helpt trombose voorkomen, doordat de samenklontering van bloedplaatjes geremd wordt. Curcuma kan ondersteunend werken bij kanker, omdat de bloedvatontwikkeling geremd wordt, waardoor de tumorcellen afsterven. Het kan dus zeker geen kwaad regelmatig gebruik te maken van curcumapoeder. Verwerk het zoveel mogelijk in gerechten. Curcuma is vaak in kleine hoeveelheden aanwezig in kerriepoeder en mosterd. Curcuma kan ook helpen bij acné, vanwege de bloedzuiverende, darmflora herstellende, antibiotische en vetverterende werking.

Curcuma mag niet gebruikt worden bij galstenen! Kleine galstenen zullen de galblaas verlaten met Curcuma, maar het gebruik van curcuma moet afgeraden worden bij grote galstenen. Niet te veel curcuma gebruiken als er bloedverdunners gebruikt worden. Te veel curcuma kan leiden tot prikkeling van het maagslijmvlies. Curcuma niet gebruiken bij een maagzweer.

%d bloggers liken dit: