Nu.nl: Vetrijke zuivelproducten verkleinen overlevingskans borstkanker

Het zou sowieso goed zijn om alle zuivelproducten te vermijden voor een optimale gezondheid. Wil je echt melk drinken, dan is rauwe melk van grasgevoerde koeien de beste optie. Zoals de natuur het bedoeld heeft.

Gepubliceerd: 18 maart 2013 18:15

Laatste update: 18 maart 2013 18:45

Het vermijden van vetrijke zuivelproducten vergroot de overlevingskans bij borstkankerpatiënten.

Foto: ANP

Dat blijkt uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

Het is de eerste keer dat er een verband is aangetoond tussen de consumptie van vetrijke zuivel en de overlevingskansen bij borstkanker. Eerdere studies toonden wel al een link aan tussen bepaalde eetgewoonten en het risico op borstkanker.

De onderzoekers van de Kaiser Permanente Division of Research analyseerden in totaal ruim 1500 vrouwen, 2 jaar nadat ze waren gediagnosticeerd met borstkanker.

Onderzoeker Candyce Kroenke zegt: “De vrouwen die dagelijks één of meer porties van zuivelproducten met een hoog vetgehalte aten, hadden 64 procent meer kans te overlijden door welke oorzaak dan ook. De vrouwen liepen 49 procent meer risico te overlijden aan borstkanker tijdens de follow-up periode.”

Oestrogeengehalte

Veel zuivelproducten bevatten een hoog oestrogeengehalte. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat langdurige blootstelling aan vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen) de kans op het krijgen van borstkanker verhoogt.

Het oestrogeengehalte is het hoogst in vetrijke zuivelproducten, in vergelijking met magere zuivelproducten. Vetrijke zuivelproducten zijn onder andere: oude kaas, vla, gecondenseerde melk, pudding, volle melk, yoghurt (gemaakt van volle melk) en ijs.

Bron: www.nu.nl
%d bloggers liken dit: