Basisprincipe Gezondheid

Je voedingspatroon omgooien is niet altijd even makkelijk

Het eerste wat je moet beseffen als je weg gaat van westerse voeding is dat je een ontgiftingsproces zal ondergaan dat zowel lichamelijk als geestelijk je voor de nodige uitdagingen stelt. De drang om terug te gaan naar toxische voeding zal bijna onmogelijk zijn om te weerstaan en er is veel discipline en wilskracht voor nodig om vol te kunnen houden. Het is belangrijk dat je deze vier principes in de gaten blijft houden: water, rauw plantaardig voedsel, vol-spectrum zout en volle vetten.

Water

Koffie is vochtafdrijvend, wat ze ook in de media beweren. Alle stimulerende middelen zijn vochtafdrijvend. ’s Ochtends produceren je bijnieren natuurlijke hoeveelheden van de stresshormonen cortisol en adrenaline om je wakker en op gang te krijgen voor de rest van de dag. Dit zou voldoende moeten zijn. Als je niet fris en uitgerust wakker wordt, betekent dit dat je immuunsysteem niet volledig in staat is geweest het natuurlijke nachtelijke reinigings- en zuiveringsproces af te maken en het wil je het liefst in slaap houden om de klus af te maken. Met andere woorden, je immuunsysteem is belast en je hebt meer adrenaline en cortisol nodig om je brein in werking te zetten.

caffeine-addiction Dat is exact wat koffie doet. En de suiker en melk die je erin doet ook. Dit zijn allemaal stimulerende middelen die razendsnel je bloedsuikerspiegel omhoog drijven. Met als gevolg een reactie van je bijnieren om grotere hoeveelheden cortisol en adrenaline dan gebruikelijk te produceren als een overlevingsmechanisme. Dit zijn niet de enige twee hormonen die teveel worden vervaardigd. Je alvleesklier zal eveneens abnormaal grote hoeveelheden insuline uitscheiden om je bloedsuikerspiegel terug te dringen tot een normaal niveau. Door dit 20, 30, misschien 40 jaar te doen, ben je aan het bouwen aan ziektes als diabetes, hart- en vaatziekte, kanker en zelfs neurologische aandoeningen als MS, Parkinson’s etc.

Behalve bijnieruitputting, een uitgeputte alvleesklier en verstoorde bloedsuiker- en hormoonspiegels ben je ook ernstig je zenuwstelsel aan het overbelasten (dit is waarom je handen trillen als je teveel koffie drinkt). Een bijkomende factor is dat deze stimulerende middelen het bloed verzuren, dat een natuurlijke pH van tussen de 7,3 en 7,4 hoort te hebben. Bovendien worden je cellen gedwongen om vloeistof af te geven en je bloed, spieren en weefsels glucose en mineralen.

Wellicht begrijp je nu hoeveel paniek die ene kop koffie met suiker en melk in je lijf teweegbrengt in de ochtend, alleen maar om de dag door te kunnen komen? En dan heb ik het alleen nog maar over koffie! Het typische westerse voedingspatroon bevat niets anders dan bijnieruitputtende, bloedsuikerontregelende, mineraalrovende, vochtafdrijvende en alkalisch verlagende stimulerende middelen: brood, pizza, koekjes, frisdrank – het is een wonder dat veel mensen nog leven! De meesten van ons zijn dan ook ernstig uitgedroogd. Eén van de eerste dingen die je moet doen is de hoeveelheid goede kwaliteit water (gefilterd kraanwater of mineraalwater) drinken die je cellen dagelijks nodig hebben. Drink dagelijks 35 cl. water voor elke 10 kg lichaamsgewicht.

Een goede manier om de dag te beginnen is het drinken van citroenwater (water met vers geperst citroensap). Dit helpt ook de lever te ontgiften. Smoothies zijn een fantastische manier om water binnen te krijgen. Een andere prima manier om water naar je cellen te brengen is door voedsel te eten dat van nature veel water bevat, bijvoorbeeld komkommer, watermeloen en groene bladgroente. Het belang van water moet niet onderschat worden en het is de eerste stap die je kunt zetten naar een goede gezondheid.

Rauw plantaardig voedsel Green vending

Eet meer salades! Biologisch rauw plantenvoedsel is ongelooflijk gezond, zuiverend en voedend. Behalve water bevat het omega-3 vetzuren, chlorofyl, mineralen, enzymen, eiwitten, vetten en vitamines. Het is het meest complete voedsel van moeder natuur en zowel mensen als dieren gedijen hierop, inclusief roofdieren die de plantaardige voedingsstoffen tweedehands binnenkrijgen via het vlees. Zorg dat je tenminste één salade per dag eet, liefst twee of zelfs drie!

Houd je niet bezig met het tellen van calorieën en je hoeft je niet schuldig te voelen als je teveel eet, want het is nagenoeg onmogelijk om teveel van dit voedsel te eten. Dit komt omdat het water bevat en geen ‘dicht’ voedsel is. Je zult er supersnel van gaan afvallen, maar ook mentaal zul je je lichter gaan voelen. Het is echt voeding voor het hart. Wist je dat hét hartmineraal magnesium is en dat chlorofyl opgebouwd is rondom magnesium? Wist je ook dat chlorofyl voor 98% identiek is aan rode bloedlichaampjes? Wij zijn planten en zij zijn leermeesters die ons bewustzijn kunnen verhogen.

Een makkelijk te maken salade is geraspte wortel met groene bladgroente (hoe donkerder groen hoe beter – probeer eens spinazie!), kiemen en een dressing van olijfolie met vers citroensap (zorg dat je ook wat vruchtenvlees toevoegt – je kunt zelfs de pitten eten, deze zijn anti-candida en anti-kanker). Als je wilt, kun je ook nog paprika- en cayennepoeder met wat oregano toevoegen. Leer de smaken bitter en zuur waarderen, de twee meest ondergewaardeerde smaken in je mond, dankzij de conditionering die je van kinds af aan hebt ondergaan om alleen zoet en zout lekker te vinden.

Vol-spectrum zout

himalaya zout Net zoals er vol-spectrum licht bestaat (natuurlijk zonlicht dat het volledige electro-magnetische spectrum bevat) zo is er ook iets wat ik vol-spectrum zout noem. Zout is namelijk ook electro-magnetische energie. Je cellen hebben deze electrolyten nodig om de electro-magnetische en zelfs lichtcommunicatie tussen je cellen te verbeteren. Ik adviseer je om alleen deze drie typen zout te gebruiken: Keltisch zeezout (ook wel sel gris genoemd, uit Guérande, Frankrijk), Dode Zeezout en Himalayazout.

De beste manier om zout te consumeren is in vloeibare vorm door het maken van een concentreerde zoutoplossing genaamd Sole. In dit artikel leg ik uit hoe dat moet:

Een veilige dosis is één of twee theelepels Sole in een glas water. Je kunt de dosis geleidelijk verhogen als je wilt, maar wees voorzichtig en luister naar wat je lichaam je vertelt. Je hoeft je geen zorgen te maken om je bloeddruk of je hart want je lichaam heeft namelijk zout nodig, best veel zelfs. Je bloed hoort van nature 0,9% zout te bevatten en je lichaam heeft ongeveer 200 gram nodig. Toen je in de baarmoeder lag, lag je in een zoutbad dat als het goed is nagenoeg identiek was aan verdund zeewater (afhankelijk van het voedingspatroon van je moeder natuurlijk). Gezond menselijk bloed is voor 98% gelijk aan zeewater. We zijn niet alleen planten, we zijn ook een verdunde oceaan. Het is dus erg zinvol om zoutoplossingen te drinken om onze cellen te regenereren en ze de oorspronkelijke informatie en energie terug te geven.

Volle vetten

Met volle vetten bedoel ik ook vólle vetten. Vergeet calorieën en de vet-is-slecht-propaganda. Heb je ooit magere of halfvolle melk uit een koe zien komen? Ik niet. Dat is zoiets als zeggen dat de natuur een fout heeft gemaakt en wij corrigeren dit door het vet eruit te halen. Vet maakt niet vet. Ik herhaal: VET MAAKT NIET VETKokosolie Extra Virgin van Aman Prana

Zorg echter wel dat je de juiste vetten eet. Ze zijn makkelijk te onthouden: uitsluitend extra vergine biologische kokos- en olijfolie en roomboter gemaakt van echte melk. De best opneembare vetten zijn de verzadigde, vanwege hun korte of middelgrote keten. Dit zijn voonamelijk dierlijke vetten, zoals rauwe melk van biologische koeien die gras, klaver en kruiden eten en niet onthoornd zijn (als je hier aan kunt komen, je zult het rechtstreeks van de boer moeten kopen), roomboter en biologisch vlees van koeien die gras eten. Kokosvet is een fantastisch vegetarisch verzadigd vetalternatief. Op de tweede plaats staan enkelvoudig onverzadigde vetten zoals olijfolie. Deze zijn wat moeilijker verteerbaar vanwege hun langere keten maar desondanks nog steeds heel gezond.

Zoals je ziet, vind je in deze vier principes van gezond eten geen granen terug. De mens loopt zo’n 200.000 jaar op deze planeet rond. Slechts 10.000 jaar geleden zijn we landbouw gaan bedrijven. Dit betekent dat granen evolutionair gezien pas kort geleden in ons voedingspatroon voorkomen. Het menselijk spijsverteringsstelsel is niet gemaakt om granen te verteren. Vraag jezelf eens af waarom er zoveel mensen met glutenintoleranties en -allergieën zijn. Alleen vogels kunnen granen eten, dus geef ze ook niet aan je hond, kat of paard.

De makkelijkste manier om de vier principes van gezond eten in je leven te integreren is om hoofdzakelijk op smoothies en salades te leven. Op die manier kun je de vier principes combineren. Smoothies en salades zijn ook makkelijk om mee te nemen. Zorg echter dat elk ingrediënt biologisch is. Het betaalt zich letterlijk terug omdat je je meer voeding krijgt terwijl je minder eet. Het is voedsel dat werkelijk voedt in plaats van alleen maar vult.

diet Als je je houdt aan dit voedingspatroon geef je je cellen de energie en informatie die ze nodig hebben om te regenereren. Je zult afvallen als je overgewicht hebt en bijkomen als je ondergewicht hebt. Je bloedsuiker- en hormoonspiegel zullen stabieler worden en je bloeddruk en cholesterol ook Je darm-, lever- en hartfunctie zullen verbeteren en daarmee je immuunsysteem en spijsvertering. Je zult een voelbare verbetering ervaren in energie- en gezondheidsniveau en vitaliteit.

Deze voedingsmiddelen brengen een transformatie teweeg die je kan helpen om je evolutie te versnellen, omdat ze gebaseerd zijn op de levensscheppende en levensbevorderende principes van de natuur. Het enige wat er voor nodig is het opbrengen van de discipline en wilskracht om met jouw eigen stroom mee te gaan en niet met die van de samenleving. Wij zijn echter de samenleving. Laat deze voedingsmiddelen je geest, je hart en je ziel openen en je op elk niveau helen en we kunnen de samenleving veranderen. Zoals Ghandi al zei, je moet zelf de verandering worden die je wilt zien. Er zijn maar een paar dappere zielen nodig om deze verandering in werking te zetten. Jij kan er één van zijn.

Bron: Mike Donkers fonteine.com

 

%d bloggers liken dit: