De Kracht van Quinoa

quinoa-1

Quinoa wordt in veel gerechten gebruikt en heeft veel positieve eigenschappen. Steeds meer mensen gebruiken quinoa in hun maaltijden. Je kunt het eten tijdens het ontbijt, de lunch, het avondeten of in gebak en het heeft een nootachtige smaak. Wat is quinoa nou eigenlijk?

Wat is quinoa?

Quinoa (spreek uit als keen-wa) lijkt op een graan, maar het hoort officieel tot de groente. Toch wordt het doorgaans gegeten als een graansoort. Quinoa komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. De zaden van de bladplant worden al jaren gegeten door de Inca’s, omdat het een goedkope voedselbron is.

Quinoa is compleet

Eén van de voordelen van quinoa is dat het heel erg compleet is. Quinoa is rijk aan eiwitten, vitamine B2, vitamine E en mineralen als ijzer, koper en magnesium. Ook heeft quinoa veel goede eigenschappen. Zo is het een prima middel voor mensen die willen afvallen. Het voorkomt trek in tussendoortjes en stimuleert je metabolisme. Ook zitten er geen gluten in en kan het goed worden gebruikt voor vegetarische maaltijden.

Quinoasoorten

Er zijn verschillende soorten quinoa. Zo heb je de witte, rode en zwarte quinoa. De witte komt het meeste voor. Alle soorten hebben dezelfde positieve eigenschappen. Wel is de zwarte quinoa bijvoorbeeld iets knapperiger dan de witte. Ook heb je quinoavlokken, quinoameel, quinoaspaghetti en quinoa crispbread.

Hoe eet je het?

Quinoa kan op heel veel manieren worden gegeten. Het kan worden gegeten tijdens het ontbijt, de lunch of het avondeten. Ook kun je het verwerken in cakes en taarten. Quinoa kan makkelijk worden gebruikt als vervanger voor bijvoorbeeld rijst, pasta, couscous en zelfs voor ontbijtgranen. De mogelijkheden zijn eindeloos en dat zorgt ervoor dat je niet snel uitgekeken raakt op deze Powerfood. Wanneer je de normale zaden gebruikt, dien je dit eerst te koken of roosteren. Quinoavlokken kun je zonder te koken bijvoorbeeld gebruiken voor je ontbijt en het meel is ideaal voor taarten en gebak.

Waar kun je quinoa kopen?

Quinoa is te koop bij de meeste reformwinkels. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer supermarkten waar je quinoa kunt kopen. Als het er niet is, kun je er eventueel ook naar vragen. Een andere mogelijkheid is om quinoa online te kopen. Schrik overigens niet van de prijs. Quinoa lijkt erg duur, maar het zet nog drie tot vier keer uit tijdens het koken. Daarnaast heb je er helemaal niet zo veel van nodig. Quinoa vult namelijk erg snel.

Bron: http://www.gezondquinoa.nl/

%d bloggers liken dit: