Door de sterke commercie denken velen dat Himalaya zout veel gezonder is dan Keltisch zeezout. Zit er een verschil tussen? We hebben de feiten voor je op een rijtje gezet…
Keltisch zeezout
Dit zout wordt vandaag de dag met de hand geoogst op Keltische wijze in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Hier komt geen machinale bewerking aan te pas. Zoutboeren laten het zeewater binnenkomen via een kanalenstelsel waarbij het zout van het ene naar het andere ondiepe bassin wordt geleid. Het gehele proces duurt zo’n twee weken, waarna het zout in het laatste bassin door de zon gedroogd wordt en handmatig opgeschept. Dit gebeurt op dezelfde manier als de Kelten dit meer dan tweeduizend jaar geleden deden. De samenstelling van de kleibodem heeft een zuiverende werking en zorgt voor de grijze kleur.
Himalaya zout
Dit zout wordt geoogst uit oude landmijnen waar het zout terecht is gekomen in tijden dat er minder vervuiling in de zee zat. Het Himalayazout is roze van kleur en is afkomstig uit mijnen in Pakistan. De naam Himalaya slaat op het woord Haliet, wat een ander woord is voor steenzout. Het heeft dus niks met de Himalaya gebergte te maken. De roze kleur komt omdat er in het zout een ijzeratoom zit ingebouwd.
Analyse Keltisch zeezout – Himalayazout:
Mineraal Keltisch zeezout Himalaya Zout % Verschil (Himalaya – Keltisch)
% % %
Natrium 31,42 38,26 21,77
Magnesium 3,12 1,6 -48,72
Aluminium <0,05 0.0000661
Silicium 0,27 0,01 -96,3
Fosfor <0,0395 <0,01
Zwavel 1,17 1,24 5,98
Chloride 62,89 59,1 -6,03
Kalium 0,64 0,35 -45,31
Calcium 0,41 0,4 -2,44
Scandium <0,005 0.00000001
Titanium <0,0015 0,00011
Vanadium <0,0006 0.000006
Chromium <0,0004 0.000005
Mangaan <0,0003 0.000027
Ijzer 0,0284 0,00389 -86,3
Kobalt <0,0002 0,00006
Nikkel <0,0001 0.000013
Koper <0,0001 0.000056
Zink <0,0001 0.000238
Gallium <0,0001 0.0000001
Germanium <0,0001 0.0000001
Arsenicum <0,0001 <0.000001
Selenium <0,0002 0.000005
Broom 0,0403 0,00021 -99,48
Rubidium <0,0007 0.000004
Strontium 0.005 0,0014 -72,00
Yttrium <0,0004 0.0000001
Zirkonium <0,0007 0.0000001
Niobium <0,0006 0.0000001
Molybdenum <0,0007 0.000001
Technetium <0,0009 Opmerking 1
Rutenium <0,0013 niet opgenomen
Rhodium <0,0016 0.0000001
Palladium <0,0019 0.0000001
Zilver <0,0025 0.0000031
Cadmium <0,0035 <0.000001
Indium <0,0044 <0.0000001
Tin <0,0059 <0.000001
Antimonium <0,0074 <0.000001
Tellurium <0,0537 niet opgenomen
Jodium <0,0002 <0,01
Cesium <0,0059 <0.0000001
Barium <0,0048 0.000196
Lantaan <0,0034 <0.0000001
Cerium <0,0023 <0.0000001
Praseodymium <0,0017 <0.0000001
Neodymium <0,0014 <0.0000001
Promethium <0,0011 Note1
Samarium <0,0010 <0.0000001
Europium <0,0009 <0,0003
Gadolinium <0,0007 <0.0000001
Terbium <0,0013 <0.0000001
Dysprosium <0,0015 <0,0004
Holmium <0,0006 <0.0000001
Erbium <0,0007 <0.0000001
Thulium <0,0006 <0.0000001
Ytterbium <0,0005 <0.0000001
Lutetium <0,0005 <0.0000001
Hafnium <0,0004 <0.0000001
Tantalum <0,0004 Niet opgenomen
Wolfraam <0,0004 Niet opgenomen
Rhenium <0,0004 <0,00025
Osmium <0,0004 <0.0000001
Iridium <0,0003 <0,0002
Platina <0,0004 0.000047
Goud <0,0004 <0,0001
Mercurius <0,0004 0.000003
Tallium <0,0004 0.000006
Lood <0,0004 0,00001
Bismut <0,0004 0,00001
Thorium <0,0007 0.0000001
Uranium <0,0009 0.0000001
Himalaya zout gaat voor belachelijk hoge prijzen over de toonbank en dat moet dan toch wel beter zijn dan de goedkopere Keltische zeezout? Blijkbaar niet want we zien dat Himalaya zout meer Natrium bevat, wat bloeddrukverhogend kan werken.
Tegelijk zien we dat er in Keltisch zeezout ruim twee keer zoveel magnesium aanwezig is, wat nu juist weer de bloeddruk verlaagt! De zee werkt als een zuiveraar voor vele toxines. Er zitten inderdaad iets meer sporen van zware metalen in het Keltische zeezout, maar dat zijn zulke marginale hoeveelheden, dat er absoluut geen sprake is van een gevaar voor je gezondheid. Keltisch zeezout is de winnaar!
Zeezout is altijd beter dan keukenzout omdat daar meer mineralen in aanwezig zijn. Maar als je het allerbeste wil, is Keltisch zeezout de onbetwiste winnaar. Zelf denk ik dat afwisselen het beste is in alles: de ene dag roomboter, de andere kokosolie en weer een andere dag olijf- of palmolie.
Zo kan het ook met zout: de ene dag Keltisch zeezout, de andere Atlantisch zout en weer een andere dag neem je Himalayazout. Elk zout proeft ook anders. Kijk welke jij het lekkerst vindt, grote kans dat die zout dan ook voor jou het beste is. Voor een sole, het gebruik bij planten en dieren of bij hoge bloeddruk raad ik absoluut het Keltische zeezout aan omdat dit het laagste percentage natriumchloride heeft van alle zoutsoorten op aarde.
Bron: www.ahealthylife.nl