Homegrown Revolution (Video)

‘Homegrown Revolution’ betekent zoveel als, ‘De revolutie van een thuistuin’. Het filmpje heeft de afgelopen jaren al veel prijzen gewonnen op filmfestivals voor korte films. Het gaat over een ware revolutie die is uitgebroken op het gebied van stedelijke duurzaamheid’. Dat klinkt ingewikkeld, of zelfs zwaar misschien, maar het gaat erom, dat het filmpje een antwoord aanreikt op de voor velen sluimerende vraag:

“ Maar ik woon ergens in de stad, wat kan ik in hemelsnaam voor verandering aanbrengen op het gebied van GroenDoen’..

Dervaes Family

Dervaes Family

Midden in een bijzonder drukbevolkte stad, in de de binnenstad van het Amerikaanse Pasadena, vlakbij Los Angeles, gebeurt iets wonderbaarlijks. Al meer dan 20 jaar, heeft de familie Dervaes hun huis en tuin omgevormd tot een stedelijke boerderij, zódanig dat het een pronkstuk is geworden voor duurzame tuinbouw en stedelijk wonen..

Doordat zij een ‘Stedelijke Thuishaven’ hebben gecreëerd, laat de Dervaes-familie zien dat verandering wel degelijk mogelijk is. Stap voor stap. Zij zijn in staat, om met simpele middelen een oogst van hun minieme land te halen van zo’n 3.000 kg per jaar..! Misschien denk je dat ze gezegend zijn met een ‘grote tuin’. Het tegendeel is echter het geval..! Hun tuin meet slechts 1/10 ‘acre’. Een ‘acre’ is een Amerikaanse oppervlaktemaat, en meet 0,4 metrische hectare. Eén metrische hectare is 100 x 100 meter = 10.000 m2. Een snelle rekensom leert dat de Dervaes-familie dus een tuin heeft van 10.000 x 0,4 x 0,1 = 400 m2. Dat is dus een tuinmaat van bijvoorbeeld 40 x 10 meter o.i.d.

Hun werkwijze is heel simpel, terug naar de basis.. Ze maken alleen gebruik van zonne-energie en biodiesel, om hun ‘ecologische voetafdruk ‘ op de Aardse hulpbronnen te verkleinen. Ze laten kortom zien, met simpele middelen, dat verandering mogelijk IS..!!

‘Homegrown Revolution’ is een korte film die feitelijk nooit gemaakt was, om in het korte-film-circuit vertoond te worden. Maar ook de productie van deze film is tot stand gekomen, zoals de groente in de tuin van de Dervaes-familie groeit: heel natuurlijk..

De originele versie van ‘Homegrown Revolution’ (zie YouTube hieronder) werd gemaakt in 3 dagen, toen Jules Dervaes een lezing zou gaan geven voor de Universiteit van California in Los Angeles in Oktober 2007. Zijn lezing zou gaan over ‘Slow Food’. Maar vooral de film ontving een enorme goede pers en een wild-enthousiaste response van de studenten die bij de lezing aanwezig waren, en dientengevolge werd de film op YouTube ook een hit, met meer dan 500.000 kijkers tot op heden.

Deze nieuwe versie van de film ‘Homegrown Revolution’ werd gemaakt in 2009 en werd inmiddels vertoond op veel korte-filmfestivals over de hele wereld. De film is een gezamenlijk project van Jules, Anais, Justin and Jordanne, waarbij elk familielid een rol vervuld in de film, een bijdrage had aan de productie en/of de structuur van de film. Geen van de familieleden had daarvóór ervaring met filmproductie, maar ze hopen dat de passie en hun enthousiasme voor hun manier van leven, dóór de amateuristische manier van filmmaken doorklinkt.

De film is in hun eigen beheer gemaakt, in huis, op computers die draaien op zonne-energie. Al het transport dat gedaan diende te worden, werd uitgevoerd in hun biodiesel-vrachtwagentje en alle batterijen die werden gebruikt tijdens de productie, waren oplaadbare  batterijen, die ook weer werden opgeladen door zonne-energie. De afval die werd geproduceerd, werd tot een minimum beperkt, het papier werd gecomposteerd en/of gerecycled en alle publicaties werden gedrukt op hergebruikt papier.

Het is een Engelstalige video zonder ondertiteling.

Dit zijn slechts enkele van de eervolle vermeldingen die ‘Homegrown Revolution (2009)’ won:

Winnaar

Beste Milieu- en Ecologiefilm Nooord Amerika,
Swansea International Film Festival, UNITED KINGDOM

De prijs van de burgemeester van de hoofdstad van Slovakia
Ekotop Film Festival of Sustainable Development, SLOVAKIA

Beste korte documentaire
Southern Appalachian International Film Festival, TENNESSEE

El Capitan Film Award
Yosemite International Film Festival, CALIFORNIA

Beste film over Duurzaamheid
Green Screen Environmental Film Festival, CALIFORNIA

Robert T. Nanninga prijs voor een bijzondere prestatie,
Cottonwood Creek Film Festival, CALIFORNIA

Eervolle vermeldingen

Westpac Award voor beste korte film
Reel Earth Environmental Film Festival, NEW ZEALAND

Nominaties

Beste film in de categorie Klimaatverandering en Duurzaamheidstechnologie.
CMS Vatavaran Environmental & Wildlife Film Fest, INDIA

Finalist

Europees Spiritueel Filmfestival Frankrijk

Clips van de film werden ook uitgezonden tijdens tv-shows van OPRAH’s 2009 Earth Day show.

Bron: http://www.wanttoknow.nl

%d bloggers liken dit: