Vrije Geboorte: Het laten uitkloppen van de navelstreng

Dit artikel belicht de voordelen (voor het kind) om bij de geboorte niet meteen de navelstreng door te knippen. Het heeft niet alleen fysieke gezondheidsredenen, maar ook spirituele. Zeker iets om bij stil te staan.

Dertig procent 

baby

In de buik bestaat er een eenheid tussen enerzijds de baby en anderzijds de placenta met de navelstreng. Er vindt een voortdurende uitwisseling van bloed plaats die ook nog doorgaat als de baby is geboren en de navelstreng nog aan het kloppen is. 70% van de hoeveelheid bloed zit bij de geboorte in het kindje zelf, de overige 30% zit in de placenta met de navelstreng (bij premature baby’s zit er een nog hoger percentage in de placenta met navelstreng). Wanneer de navelstreng direct na de geboorte wordt doorgeknipt, dan loopt het kindje een groot percentage van de hoeveelheid bloed met essentiële stoffen mis. Voor de gezondheid van het kindje is het dus van groot belang dat de navelstreng na de geboorte uitklopt, zodat het lichaampje al haar waardevolle bloed meekrijgt.

Zuurstof 

Ook krijgt het kindje na de geboorte nog zuurstof binnen via het bloed in de navelstreng, waardoor het geleidelijk aan kan wennen aan het ademhalen. Wanneer de navelstreng direct na de geboorte wordt doorgeknipt krijgt een baby echt een schok, omdat het plotseling volledig is aangewezen op de – voor haar geheel nieuwe – ademhaling.

Fabeltjes

Er wordt wel gezegd dat het gevaarlijk is om de navelstreng uit te laten kloppen omdat de baby dan geel kan gaan zien vanwege de extra grote hoeveelheid rode bloedcellen. Dit is echter een fabeltje dat niet wetenschappelijk is onderbouwd. De grotere hoeveelheid rode bloedcellen zorgt juist voor een grotere zuurstoftoevoer naar de lichaamsweefsels en dit is alleen maar zeer gunstig. Ook wordt er gezegd dat er te veel bloed van de placenta naar de baby zou stromen en andersom. Dit tweede punt is eveneens een fabeltje, zoals ook wordt bevestigd door de wereldgezondheidsraad. Het lichaam van de baby kan de extra bloedtoevoer zelf heel goed reguleren. En dat is niet zo vreemd, want je kunt er toch van uit gaan dat de natuur ons zo gemaakt heeft dat we niet direct na de geboorte als een dolle de navelstreng moeten gaan doorknippen!

Geen haast

Verloskundigen in Nederland laten de navelstreng gelukkig meestal wel uitkloppen. Hiervoor wordt drie minuten de tijd genomen. Ik vind dit echter heel kort. Het lijkt me wijzer om zelf te kijken of de navelstreng echt is uitgeklopt, in plaats van een opgelegde minimum-norm aan te houden. Na een bevalling  moet er geen haast zijn! Neem alle tijd om je kindje te leren kennen, om haar bij je te hebben, te zien, te voelen, te ruiken, te kussen en aan de borst te leggen. Ondertussen klopt de navelstreng uit, en als je daar aan toe bent dan kun je hem door laten knippen. Waarschijnlijk is de placenta dan al geboren.

Je kunt zelfs beslissen om de navelstreng niet door te laten knippen, dat heet een lotusgeboorte of lotusbevalling, een onderwerp waar ik in mijn boek aandacht aan besteed.

De voordelen

De voordelen van het laten uitkloppen van de navelstreng zijn niet gering. Er is sprake van de al genoemde ‘extra’ bloedtoevoer. Dit heeft de volgende voordelen:

1 – De baby krijgt een grote hoeveelheid ijzer binnen. Hierdoor kan bloedarmoede in de eerste levensperiode worden voorkomen.
2- Bij prematuren kan de ‘extra’ bloedtoevoer er verder voor zorgen dat een bloedtransfusie wordt voorkomen.
3- Ook krijgt het kindje een grote hoeveelheid witte bloedcellen en antistoffen binnen die ontstekingen bestrijden.
4- Er is een grotere hoeveelheid bloedplaatjes, die deeltjes die zorgen voor het stollen van het bloed.
5- Heel belangrijk: De baby krijgt via het navelstrengbloed haar eigen stamcellen binnen, cellen met een grote waarde voor de gezondheid waarvan de betekenis nog steeds niet helemaal wordt begrepen.
Mocht je stamceldonatie overwegen: Dit is niet mogelijk in combinatie met het laten uitkloppen van de navelstreng en het ontneemt het kindje dus de kans om haar eigen stamcellen binnen te krijgen.
6- Het laten uitkloppen van de navelstreng wordt geassocieerd met betere bloedcirculatie in de eerste paar uur
7- Ook wordt de lichaamstemperatuur van de baby beter gereguleerd.
8- Er is een verband aangetoond tussen vitamine k tekort en het vroegtijdig doorknippen van de navelstreng. Het is dus zeer de vraag of het noodzakelijk is om vitamine k als supplement toe te dienen aan baby’s van wie de navelstreng goed is uitgeklopt.

>>> Het laten uitkloppen van de navelstreng heeft ontzettend veel voordelen en je hoeft er niets voor te doen! Het enige wat ervoor nodig is, is de tijd nemen tijdens een van de mooiste momenten van je leven.

Bron: http://vrijegeboorte.blogspot.it/2011/04/het-laten-uitkloppen-van-de-navelstreng.html
%d bloggers liken dit: