The 10 worst toxins hidden in vitamins, supplements and health foods (NL/EN)

For English, scroll down.

Gevaar

(Natural News | door Mike Adams | vertaling voor Earth Matters door Natasja Depassé)

Ik ben echt geschokt hoe weinig mensen onderzoeken wat er in de producten zit die ze slikken. Wanneer iets wordt verkocht als een kruid, vitamine, superfood of supplement, denkt men automatisch dat het veilig is.

Ondanks dat de natuurlijke producten industrie een zeer goede staat van dienst heeft qua veiligheid – in het bijzonder in tegenstelling tot de enorme aantallen doden als gevolg van farmaceutische producten – heeft het nog steeds te lijden onder een hoop verborgen gifstoffen die regelmatig voorkomen.

[Disclaimer: Dit is een vertaling van een Amerikaans artikel. Hoewel veel van wat betoogd wordt van toepassing is op de wereldwijde situatie, dienen we ons te realiseren dat sommige van de genoemde voorbeelden vooral betrekking hebben op omstandigheden in de Verenigde Staten.]

Ik weet dit omdat ik als onderzoeksjournalist en activist al meer dan tien jaar werkzaam ben in de natuurlijke gezondheidsindustrie. Natural News is misschien wel de meest gelezen natuurlijke gezondheid nieuws website in de wereld, met een bereik van miljoenen lezers per maand. Ik ben op talloze vakbeurzen geweest, heb honderden interviews gedaan en heb tienduizenden dollars gespendeerd aan laboratoriumtests om vast te stellen wat er in deze producten zit. Daarnaast houd ik mij bezig met biologische product formuleringen en gecertificeerde biologische voedselproductie, als supervisor van een USDA-gecertificeerde biologische voedselproductie en verpakkingsfaciliteit.

Als ik naar de natuurlijke producten industrie kijk, zie ik voorbeelden van super eerlijke, integere bedrijven als Path Nature’s en Dr Bronner’s. Maar ik zie ook een alarmerend aantal oplichters en charlatans die alleen betrokken zijn bij de industrie om te profiteren van de enorme toename in populariteit van voedingsupplementen. Sommige voedingsproducten blijken ronduit gevaarlijk voor uw gezondheid. Mijn rol als journalist en activist is om u te helpen deproducten die GOED voor u zijn te onderscheiden van de producten die wel eens giftig zouden kunnen zijn. Want uiteindelijk wil ik dat u gezond, levendig, intelligent en actief bent. Ik wil dat u van het leven geniet en de kwaliteit van uw leven verbetert.

U zult waarschijnlijk heel wat producten uit uw koelkast en voorraadkast willen verwijderen na het lezen van onderstaande lijst. Zeer weinig mensen zijn bereid u de waarheid vertellen over wat hier onthuld wordt, een deel zal misschien een complete schok voor u zijn (zie nr. 1 en 2, hieronder).

1. Maltodextrine (van GM maïs)

Laten we met de grootste beginnen: Wanneer er op de ingrediënten lijst van een natuurlijk product “maltodextrine” staat, is de kans groot dat de maltodextrine in het product afkomstig is van Monsanto’s genetisch gemodificeerde mais.

Vrijwel alle maltodextrine die gebruikt wordt in de natuurlijke producten industrie is genetisch gemodificeerd. Alleen producten die USDA biologisch gecertificeerd zijn, gebruiken geen GMO (genetically modified organism ) maltodextrine.

Een goede vervanging voor GMO maltodextrine is tapioca maltodextrine. Tapiocazetmeel/maltodextrine is te vinden in een groot aantal gecertificeerde biologische, niet-GMO-producten. Mais maltodextrine moet worden vermeden tenzij het gecertificeerd USDA biologisch is.

2. Vitamine C / ascorbinezuur (van GM maïs)

Hier is nog een kanjer die zeker een paar ogen doet openen: Bijna alle “vitamine C” verkocht in vitaminen in heel Amerika is op dit moment afkomstig van GMO maïs. 

Dit betekent dat veel van de supplementen die worden verkocht bij Whole Foods, de vitamines verkocht op Amazon.com, de pillen bij uw plaatselijke apotheek, en in het bijzonder de producten in de supermarkt (bijna) allemaal routinematig gemaakt zijn van genetisch gemodificeerde vitamine C. Het is meestal genaamd “ascorbinezuur” en bijna 100% van het ascorbinezuur dat gebruikt wordt in de natuurlijke producten industrie is afkomstig van GMO’s.

Voor het vinden van een niet-GMO-vitamine C zult u buiten de Verenigde Staten moeten zoeken. In Amerika bestaat er geen distributieketen van gecertificeerde organische, niet-GMO ascorbinezuur (althans niet voor zover ik weet). Het is niet eens mogelijk een niet-GMO ascorbinezuur te produceren in de Verenigde Staten, omdat alle faciliteiten zijn besmet met resten van GM mais.

U kunt er zeker van zijn dat al die goedkope “vitamine C” pillen die worden verkocht in de detailhandel afkomstig zijn van genetisch gemodificeerde maïs.

3. Met behulp van hexaan geëxtraheerde soja en rijst eiwitten

Bijna 100% van de “natuurlijke” soja eiwitten en rijst eiwitten die worden verkocht in de Verenigde Staten worden in China geëxtraheerd met behulp van hexaan. Dit geldt voor bruine rijst eiwit superfoods en het soja eiwit dat gebruikt wordt in bijna alle zogenaamde “proteïne repen.”

Hier is een lijst van veel van de merken proteïne repen die momenteel gebruik maken van soja eiwit: http://www.naturalnews.com/032862_soy_protein_food_bars.html

Hexaan is een zeer explosieve chemische stof. Het is niet alleen zeer schadelijk voor het milieu, er kunnen ook sporen van hexaan overblijven in de resulterende eiwit producten. Ik heb begrepen dat hexaan extractie niet is toegestaan in gecertificeerde biologische eiwitten, dus als u een keuze heeft, ga dan voor gecertificeerde biologische eiwitten.

Hexaan extractie wordt overigens ook gebruikt bij de vervaardiging van sojabrokjes (Textured Vegetable Protein/TVP): http://www.naturalnews.com/033728_TVP_textured_vegetable_protein.html

4. Hoge niveaus van Aluminium in detox-producten

Natural News hielp met het blootleggen van de hoge aluminium niveaus (meer dan 1200 delen per miljoen/parts per million/ppm) in een populaire detox vloeistof. De belangrijkste Amerikaanse distributeur heeft deze producten hierdoor terug moeten roepen en meer dan $ 1 miljoen terugbetaald aan klanten.

De fabrikant van dit product, Adya Clarity, heeft willens en wetens de consumenten bedrogen door verkeerde etikettering van het product en het niet vermelden van de 1200 ppm aan aluminium dat het bevatte. De FDA (US Food and Drug Administration) heeft een aantal producten in beslag genomen en getest. Het hoge aluminium niveau werd bevestigd en ook werden meervoudige overtredingen in etikettering vastgesteld.

Adya Clarity is slechts een van de vele zogenaamde “detox” producten die alarmerende niveaus van aluminium en andere metalen bevatten. Inname van deze producten met het oog op het ontgiften van uw lichaam kan dus schadelijk zijn voor uw gezondheid . Deze ervaring bewijst dat u niet altijd kunt vertrouwen op gezondheidsproducten die worden verkocht via online webinars, waar fabrikanten de wetgeving inzake etikettering kunnen negeren en valse claims fabriceren. Wees dus alert als het gaat om metalen in detox producten die schijnbaar magische resultaten claimen.

5. Lood en arseen in kruiden uit China

Hoewel China (veruit) het meest vervuilde land op de planeet is, worden veel groenten, fruit en kruiden daar geteeld en geëxporteerd naar Noord-Amerika voor gebruik in natuurlijke producten.

Geregeld worden er hoge niveaus van lood en arseen gevonden in diverse voedingsmiddelen, supplementen en kruidenproducten uit China. Ik ben niet bezorgd over 1 ppm of lager van zware metalen zoals lood en kwik. Zelfs aluminium is niet noodzakelijk een probleem wanneer deze natuurlijk gegroeid is in levensmiddelen en uitkomt op een hoger niveau, zoals 150 ppm. Maar als lood, arseen, kwik en cadmium hoge verzadigingsniveaus behalen (of aanwezig zijn in anorganische vormen), maakt het de producten mogelijk een bron van zware metalen vergiftiging voor de consument.

Het is verbazingwekkend dat veel van de kleine en middelgrote bedrijven die producten importeren en verkopen uit China, niet testen op metalen. Ik weet dat dit een feit is, want ik heb gesproken met mensen die dit doen.

Voor de goede orde, alles verpakt onder mijn eigen merknaam ( Health Ranger Select) en verkocht in de Natural News Store is onafhankelijk door ons getest zodat volledige veiligheid van het product en naleving van regelgeving gegarandeerd is.

6. Anorganische mineralen in goedkope vitaminen

Zou u ijzervijlsel eten en dit voeding noemen? De meerderheid van de mensen weet niet dat de meeste goedkope vitaminen die verkocht worden zijn gemaakt met ijzervijlsel. “Schroot,” bijna.

Het calcium in goedkope vitamines bestaat vaak gewoon uit gemalen schelpen, en magnesium wordt vaak verkocht als goedkope magnesiumoxide die volledig nutteloos is voor de cellen in uw lichaam. Als u minerale supplementen koopt, is het goed mogelijk dat u uw geld verspilt, tenzij de mineralen in de juiste vorm zijn: Magnesium orotaat of malaat, bijvoorbeeld.

Als het gaat om minerale supplementen, zult u vaak sporen van enge dingen aantreffen zoals barium en lood in vloeibare supplementen, maar deze zijn meestal van zulke lage niveaus (ppb) dat zij geen echte zorg vormen. Maar de beste bron van alle mineralen zijn, niet verrassend, verse planten. Als u echt uw mineralen wil stimuleren, voer ze dan aan spruiten of tuinplanten, en eet of pers deze planten dan. Je lichaam wil ‘organische’ mineralen uit planten, niet anorganische mineralen uit gesteenten.

7. Carrageen?

Het Cornucopia Instituut, een zeer effectieve voedsel actiegroep die we al lang steunen, publiceerde onlangs een waarschuwing over carrageen in voedingsmiddelen. Cornucopia zegt dat carrageen is gekoppeld aan “gastro-intestinale ontsteking en het vaker voorkomen van darmkanker bij proefdieren.”

Gezien het effect van carrageen op ontstekingen, raadt Cornucopia aan dat iemand met gastro-intestinale symptomen (prikkelbaredarmsyndroom/PDS, inflammatoire darmziekte, chronische diarree, etc.) carrageen volledig elimineert uit het dieet om te bepalen of het een factor is in de oorzaak van de symptomen.

Persoonlijk heb ik nog nooit een probleem met carrageen had, en gezien het feit dat het op basis is van zeewier, vond ik ook dat er niets mis was met de bron. Ik gebruik eigenlijk heel veel carrageen in Blue Diamond amandelmelk, wat ik drink als ik het te druk heb om mijn eigen rauwe amandelmelk te maken. En ik heb er nooit problemen mee gehad. Dus vanuit mijn persoonlijke ervaring, zie ik carrageen niet als een zorgelijk ingrediënt, maar ik begrijp dat sommige mensen het anders ervaren, en dat het lastig kan zijn voor mensen bij wie de spijsvertering gevoeliger is dan mijn eigen.

Voor de goede orde, ik ben zeker niet van mening dat carrageen zo zorgelijk is als, laten we zeggen, aspartaam, GMO’s of MSG.

8. Acrylamide

Acrylamide is een kankerverwekkende chemische stof die kan ontstaan tijdens het koken of frituren van koolhydraten. Chips en patat bevatten bijvoorbeeld acrylamide. Ze hoeven niet weergegeven te worden op etiketten omdat ze technisch gesproken geen ingrediënten zijn. Het consumeren van acrylamide verhoogt het risico op nierkanker met 59 procent .

De FDA publiceerde een uitgebreid naslagwerk over acrylamide in voedingsmiddelen, waaruit blijkt dat friet het hoogste niveaus van allemaal bevat. Maar ze zijn ook aanwezig in pruimensap en zelfs ontbijtgranen.

Een zak biologische chips kan net zo veel acrylamide bevatten als een zak gewone chips. Dit is de reden waarom chips alleen met mate gegeten mag worden, of helemaal niet. Ik ben ook schuldig aan het eten van een aantal van deze chips van tijd tot tijd, maar ik beperk de hoeveelheid en zorg ervoor dat ik op hetzelfde moment chlorella neem, of andere superfoods, om de acrylamide tegen te gaan.

Het blijkt dat vitamine C acrylamide blokkeert in het veroorzaken van schade aan uw lichaam. Maar als de vitamine C van een GMO bron is (zie hierboven), kunt u die strategie beter heroverwegen. Natuurlijke sap van citrusvruchten, rozenbottels of zelfs Camu Camu bessen poeder zijn een veel betere keuze van natuurlijke vitamine C.

Als u gefrituurd voedsel eet van welke aard dan ook, zorg er dan voor dat u veel vitamine C, astaxanthine en chlorella inneemt voor en na uw maaltijd of snack.

9. Verborgen MSG / gistextract

Verborgen MSG is een groot probleem in de hele natuurlijke producten industrie. Bijna iedere groenteburger is bijvoorbeeld gemaakt met gist-extract, een verborgen vorm van MSG (monosodium glutamaat).

Gistextract is ongelooflijk wijd verspreid in de voedingsindustrie want het ziet er mooier uit op het etiket dan “MSG.” De meeste mensen zijn gewend om MSG te vermijden, maar niet gistextract, zodat producenten van voedingsmiddelen het stoppen in soep in blik, dip mixen, chips, magnetron maaltijden en vooral in vegetarische producten, waarvan vele zo geladen zijn met chemicaliën en additieven dat ik die niet aan durf te raken. Alleen maar omdat een levensmiddel “vegetarisch” is, betekent nog niet dat het gezond is.

Verborgen MSG wordt ook aangeduid als “geautolyseerde gistextract” of “Torula gist” of zelfs “gehydrolyseerd plantaardig eiwit.”

10. Fluoride in groene thee

Groene thee is beroemd om zijn besmetting met hoge niveaus van fluoride. Dit is frustrerend, omdat groene thee fenomenaal goed is voor je gezondheid. Het is bewezen dat het “slechte” cholesterol kan verlagen , en het kan zelfs kanker en neurologische aandoeningen voorkomen. Het is waarschijnlijk een van de gezondste drankjes die u ooit zult drinken.

De theeplant die groene thee produceert neemt helaas een enorme hoeveelheid fluoride uit de bodem op. Dus als er fluoride aanwezig is in de grond, zal de groene thee een verrassend hoge concentratie hebben, soms wel 25 ppm.

Een interessant artikel over dit onderwerp is te vinden op Toxipedia.org:
http://toxipedia.org/display/toxipedia/Fluoride+Content+in+Tea

Hoewel deze fluoride in groene thee op zichzelf misschien niet een gevaar voor de gezondheid is, lijken de regeringen van de wereld nog meer synthetische, chemische fluoride in het drinkwater te willen pompen, waardoor een hoog risico op fluorose wordt gecreëerd. Het toevoegen van groene thee op de fluoride consumptie door leidingwater is een recept voor een ramp: broze botten, verkleuring van de tanden en zelfs kanker.

De laatste “dirty little secret ‘van de natuurlijke producten industrie

Tot slot is er nog een geheim dat je moet weten. De meeste importeurs, verpakkers, leveranciers en retailers van natuurlijke producten vertrouwen dwaas op de lab resultaten van de fabrikanten en exporteurs!

Dus een typisch Amerikaans bedrijf dat bijvoorbeeld granaatappelpoeder op het internet verkoopt, heeft misschien nooit zelf getest op lood, kwik, cadmium, arseen en aluminium. Zij zullen gewoon de laboratorium testen van de fabrikant overnemen en deze voor waar aannemen.

Dit is buitengewoon dom. Telers en exporteurs liegen regelmatig over hun lab testen om importeurs, samenstellers en retailers te verblinden. De lab testen zijn eenvoudigweg vervalst of gewoon afgekocht in hun eigen land. Verontreinigde producten kunnen eenvoudig worden verkocht en uitgevoerd, omdat de FDA ingevoerde grondstoffen niet regelmatig controleert op zware metalen verontreiniging.

Aan de goede nieuws kant, weet ik dat alle high-end retailers zoals Natural News, Mercola, Gary Null, enz., routinematigalhun grondstoffen testen op contaminanten. Ik ben er vrij zeker van dat Gaia kruiden (www.GaiaHerbs.com ) routinematig al hun partijen test, en ik weet dat Vitacost, voordat het in andere handen kwam een paar jaar geleden, grondstoffen zelf testte (voor hun in-house formuleringen). Maar ik weet ook van kleinere winkeliers die absoluut niets testen en veel meer geïnteresseerd zijn in dozen verplaatsen dan te weten wat er werkelijk in die dozen zit. Ik weet ook dat sommigen beweren “biologische” producten te verkopen, ook al beschikken ze niet over enige vorm van biologische certificering, en dat is een onverantwoorde praktijk die moeten worden gecorrigeerd. (Let op het USDA-biologische logo bij aankoop van “biologische” producten. Als ze het logo niet hebben, zijn ze niet echt biologisch.)

Dus nogmaals, koper wees alert. Je moet vragen om testresultaten van alles uit China, en het is goed om hen verder te vragen over zowat alle andere zaken. Wat ons betreft, Natural News Store is reeds in het proces van het bouwen van een mechanisme waarbij we labresultaten kunnen plaatsen voor alle partijen die wij importeren, verpakken en verkopen. Wij verwerpen alles met een hoog gehalte aan metalen.Daarom kostte het ons zoveel maanden om een echt schone bron van chlorella veilig te stellen.

Je kan je vitamines, mineralen en supplementen bestellen op: www.iHerb.com met kortingscode CUH799.

Bron: http://www.Earth-Matters.nl & http://www.Naturalnews.com

The 10 worst toxins hidden in vitamins, supplements and health foods

pillenI’m absolutely shocked at how many people don’t investigate what’s really in the products they swallow. When something is sold as an herb, vitamin, superfood or supplement, they think it’s automatically safe. And while the natural products industry has a truly remarkable safety record — especially in contrast to the massive number of deaths caused by pharmaceuticals — it still suffers from a lot of hidden toxins that are routinely used throughout the industry.

I know this because I’ve been an investigative journalist and activist in the natural health industry for over a decade. Natural News is arguably the most-read natural health news website in the world, reaching millions of readers a month. I’ve walked the floors of countless trade shows, conducted hundreds of interviews and spent tens of thousands of dollars on laboratory tests to determine what’s in these products. On top of that, I’m deep into organic product formulations and certified organic food production, serving as the supervisor of a USDA-certified organic food production and packing facility.

When I look around the natural products industry, I see examples of super honest, high-integrity companies like Nature’s Path and Dr. Bronner’s. I also see an alarming number of cheats, crooks and charlatans who are only involved in the industry to profit from the explosion of interest in health supplements. In truth, some nutritional products are downright dangerous to your health. My role as a journalist and activist is to help you tell the difference between products that are GOOD for you vs. products that might actually be toxic. Because ultimately, I want you to be healthy, vibrant, intelligent and active. I want you to enjoy life and improve the quality of your life.

Be prepared to be shocked in reading what follows. After reviewing this list, you will probably throw out quite a few products in your refrigerator and pantry. Very few people are willing to tell you the truth revealed here, so some of this may come as a complete shock (see #1 and #2, below).

#1) Maltodextrin (from GM corn)

corn gmoLet’s start out with the big one first: If you pick up a natural product and the ingredients list says “maltodextrin,” chances are very high that the maltodextrin in the product is derived from Monsanto’s GM corn.

Virtually all the maltodextrin used throughout the natural products industry is genetically modified. Products that are certified USDA organic, however, are not using GMO maltodextrin.

The non-GMO, non-corn replacement for maltodextrin derived from GM corn is tapioca maltodextrin, and you’ll find tapioca starch / maltodextrin in many certified organic, non-GMO products. Corn maltodextrin should be avoided unless it’s certified USDA organic. Look for tapioca maltodextrin instead (or no maltodextrin at all).

#2) Vitamin C / acorbic acid (from GM corn)

Here’s another whopper that’s sure to open some eyes: Nearly all the “vitamin C” sold in vitamins across America right now is derived from GMO corn.

This means that many of the supplements sold at Whole Foods, the vitamins sold on Amazon.com, the pills at your local pharmacy, and especially the products at the grocery store are (nearly) all routinely made with genetically modified vitamin C. It’s typically called “ascorbic acid,” and nearly 100% of the ascorbic acid used in the natural products industry is derived from GMOs.

Sourcing non-GMO vitamin C requires you to go outside the United States. There is no existing supply chain of certified organic, non-GMO ascorbic acid available anywhere in America (at least not to my knowledge). You can’t even run batches of non-GMO ascorbic acid production in the USA because all the facilities are contaminated with residues of GM corn.

Rest assured that all those cheap “vitamin C” pills sold at retail are derived from genetically modified corn.

#3) Hexane-extracted soy and rice proteins

Nearly 100% of the “natural” soy proteins sold in the USA are extracted in China using a hexane extraction method.

CLARIFICATION (updated): The primary manufacturer and distributor of brown rice protein in the USA, which imports brown rice protein processed in China, insists that hexane has never been used in the extraction of their product, not in the conventional brown rice protein nor their organic brown rice protein.

Their brown rice protein is a “hexane-free, non-GMO, Prop 65 compliant, Gamma Oryzanol-rich whole grain Oryzatein powder” and the manufacturer is Axiom. They supply a lot of the brown rice protein to numerous sources in the USA, and this is the best brown rice protein product available today, partially because it is NOT hexane extracted.

There is brown rice protein that’s hexane extracted in China, however, but that’s not carried by Axiom. So if you’re buying anything with brown rice protein, make sure it’s sourced from Axiom and not from another source that uses hexane. I also encourage you to eat only certified organic brown rice protein, not conventional brown rice protein.

Anything from China, by the way, should be double checked for metals content just to make sure it’s all clean. This is true across the board for all food products from China, not just brown rice protein. We have consistently found nutritional products from China to be contaminated with worrisome levels of metals, which is why I personally won’t put my brand name on anything from China other than a few exceptions that are well-tested such as goji berries (grown in the Himalayas). The Axiom company says their brown rice protein tests completely clean, but until I run those tests myself, I can’t say for sure whether I concur with the claims.

What the industry really needs right now is a U.S. manufacturer of brown rice protein, for which a multi-million dollar market already exists. If Axiom would find a certified organic U.S. grower for its brown rice protein, the company would receive a huge endorsement from Natural News and probably find a whole new wave of demand from consumers who want U.S. grown products. Texas, by the way, produces a lot of organic brown rice. Surely there must be a way to extract the protein in America and not have to go all the way to China to find this.

On the issue of soy protein, no one disputes the fact that it’s routinely extracted with hexane. Here’s a list of many of the protein bar brands currently using soy protein:
http://www.naturalnews.com/032862_soy_protein_food_bars.html

Hexane is a highly explosive chemical. It is not only extremely hazardous to the environment, there may also be trace amounts of hexane left remaining in the resulting protein products. My understanding is that hexane extraction is not allowed in certified organic proteins, so if you have a choice, go for certified organic instead of just “natural” (which means nothing anyway).

Hexane extraction, by the way, is also used in the manufacture of textured vegetable protein (TVP). Read more about TVP here:
http://www.naturalnews.com/033728_TVP_textured_vegetable_protein.html

#4) High levels of Aluminum in detox products

Natural News helped expose high aluminum levels (over 1200ppm) in a popular detox liquid, causing the main U.S. distributor to issue a “recall” notice and provide over $1 million in refunds to customers.

The manufacturer of this product, Adya Clarity, intentionally and knowingly deceived consumers by mislabeling the product and not mentioning the 1200ppm of aluminum it contained. The FDA seized some of the products and ran its own lab tests, confirming the high aluminum level as well as identifying multiple labeling violations.

Adya Clarity is just one of many so-called “detox” products containing alarming levels of aluminum and other metals. Ingesting these in order to “detox” your body may be harmful to your health. This experience also proves you can’t always trust health products sold through online webinars, where manufacturers can ignore labeling laws and fabricate false claims. Buyer beware when it comes to metals in detox products that claim seemingly magical results.

#5) Lead and arsenic in herbs from China

organic chinaChina is the most polluted nation on the planet (by far), yet many fruits, vegetables and herbs are grown in China and exported to North America for use in natural products.

High levels of lead and arsenic are routinely found in various food, supplement and herbal products from China. I’m not concerned about 1ppm or lower, by the way, of heavy metals like lead and mercury. Even aluminum isn’t necessarily a problem when found organically grown inside foods that test at higher levels such as 150ppm. But when lead, arsenic, mercury and cadmium get to high saturation levels (or are present in inorganic forms), it makes the products potentially a source of heavy metals poisoning for consumers.

Astonishingly, many of the small and medium-sized companies that import and retail products from China conduct no metals testing whatsoever. I know this as a fact because I’ve talked to people doing this.

For the record, everything packed under my own brand name (Health Ranger Select) and sold at the Natural News Store is independently tested by us to ensure full product safety and regulatory compliance.

#6) Inorganic minerals in cheap vitamins

Would you eat iron filings and call it nutrition? The majority of people don’t know that most of the cheap vitamins sold today are made with iron filings. “Scrap metal,” almost.

The calcium found in cheap vitamins is often just ground-up seashells, and magnesium is often sold as cheap magnesium oxide which may be completely useless to your body’s cells. If you’re buying mineral supplements, you may be wasting your money unless the minerals are in the right form: Magnesium orotate or malate, for example.

When it comes to mineral supplements, you’ll often find trace levels of scary things like barium and lead in liquid supplements, but these are typically at such low levels (ppb) that they are no real concern. But the No. 1 best source for all minerals is, not surprisingly, fresh plants. If you really want to boost your minerals, feed ‘em to sprouts or garden plants, then eat or juice those plants. Your body wants “organic” minerals from plants, not inorganic minerals from rocks.

#7) Carrageenan?

The Cornucopia Institute, a highly-effective food activism group that we’ve long supported, recently published a warning about carrageenan in foods. Cornucopia says carrageenan is linked to “gastrointestinal inflammation, including higher rates of colon cancer, in laboratory animals.”

It goes on to report:

Given its effect on gastrointestinal inflammation, Cornucopia urges anyone suffering from gastrointestinal symptoms (irritable bowel syndrome/IBS, spastic colon, inflammatory bowel disease, chronic diarrhea, etc.) to consider completely eliminating carrageenan from the diet to determine if carrageenan was a factor in causing the symptoms.

Personally, I have never had any problem with carrageenan, and given that it’s derived from seaweed, I also didn’t mind the source. I actually consume quite a lot of carrageenan in Blue Diamond almond milk, which I drink when I’m too busy to make my own raw almond milk. And I’ve never had a problem with it whatsoever. So from my personal experience, I don’t see carrageenan as a worrisome ingredient, but I do understand that some people experience it differently, and it may be troublesome for people whose digestive systems are more sensitive than my own.

For the record, I definitely don’t consider carrageenan to be anywhere near as worrisome as, say, aspartame, GMOs or MSG.

#8) Acrylamides

Acrylamides are cancer-causing chemicals produced during the cooking of carbohydrates. Fried snack chips, for example, contain acrylamides. They don’t have to be listed on labels because they are technically not “ingredients.” They are chemicals produced during cooking or frying. Consuming acrylamides increases kidney cancer risk by 59 percent.

The FDA has published an extensive reference guide on acrylamide levels in foods, revealing that french fries have the highest levels of all. But they are also present in prune juice and even breakfast cereals.

A bag of organic snack chips can have just as many acrylamides as a bag of conventional snack chips. This is why fried snack chips should be eaten only sparingly, or never at all. I’m guilty of eating some of these chips myself from time to time, but I limit the quantity and make sure I’m taking chlorella or other superfoods at the same time to counteract the acrylamides.

Interestingly, it turns out that vitamin C blocks acrylamides from causing damage to your body. But if your vitamin C is from a GMO source (see above), you may want to rethink that strategy. Natural citrus juice, rose hips or even camu camu berry powder is a much better choice of natural, full-spectrum vitamin C.

If you eat fried foods of any kind, make sure you ingest a lot of vitamin C, astaxanthin and chlorella before and after your meal or snack.

#9) Hidden MSG / yeast extract

Hidden MSG is a huge issue across the natural products industry. Pick up almost any veggie burger, and you’ll find it’s made with yeast extract, a hidden form of MSG (monosodium glutamate).

Yeast extract is unbelievably prevalent in the food industry because it looks nicer on the label than “MSG.” Most people are trained to avoid MSG, but yeast extract slips by, so food manufacturers put it into canned soups, dip mixes, snack chips, microwave dinners and especially in vegetarian products, many of which are so loaded with chemicals and additives that I won’t dare touch them. Just because a food says “vegetarian” doesn’t mean it’s healthy.

Hidden MSG is also labeled as “autolyzed yeast extract” or “torula yeast” or even “hydrolyzed vegetable protein.”

#10) Fluoride in green tea

green teaGreen tea is famous for being contaminated with high levels of fluoride. This is frustrating, because green tea is phenomenally good for your health. It has been proven to lower “bad” cholesterol levels, and it may even help prevent cancer and neurological disorders. It’s probably one of the healthiest beverages you can ever drink.

The tea plant that produces green tea just happens to uptake a huge amount of fluoride from the soils. So when there’s fluoride present in those soils, the green tea will have a surprisingly high concentration, sometimes as much as 25ppm.

An interesting article on this issue is found at Toxipedia.org:
http://toxipedia.org/display/toxipedia/Fluoride+Content+in+Tea

While this fluoride in green tea might not be a health hazard all by itself, the governments of the world seem insistent on pumping even more synthetic, chemical fluoride into the water supplies, thereby creating a high risk for fluorosis. Adding green tea to the fluoride consumption you might experience from tap water is a recipe for disaster: brittle bones, discoloration of teeth and even cancer.

The final “dirty little secret” of the natural products industryFinally, there’s one more secret you need to know about. Most importers, packers, vendors and retailers of natural products foolishly trust the lab results provided by the manufacturers and exporters!

So a typical U.S. company that sells, for example, pomegranate powder on the internet may never conduct their own tests for lead, mercury, cadmium, arsenic and aluminum. They will simply take the lab tests provided by the manufacturer and consider those to be absolute fact!

This is extraordinarily foolish. Growers and exporters routinely lie about their lab tests in order to pull the wool over the eyes of importers, formulators and retailers. The lab tests are easily faked or simply bought off in their home country. Contaminated products can be easily sold and exported because the FDA doesn’t routinely check imported raw materials for heavy metals contamination.

On the good news side, I do know for a fact that all the higher-end retailers such as Natural News, Mercola, Gary Null, etc., all routinely test their raw materials for contaminants. I’m pretty sure Gaia herbs (www.GaiaHerbs.com) routinely tests all their batches, and I know that VitaCost, before it changed hands a few years ago, was running their own lab to test raw materials on-site (for their in-house formulations). But I also know of smaller retailers who absolutely do not test anything and are far more interested in moving boxes than knowing what’s really in them. I also know that some operations are claiming to sell “organic” products even though they do not have any kind of organic certification, and that’s an irresponsible practice that should be rectified. (Look for the USDA organic logo when you buy “organic” products. If they don’t have the logo, they aren’t really organic.)

So once again, buyer beware. You need to be asking for lab test results on anything from China, and it’s good to ask for them on just about everything else as well. For our part, Natural News Store is already in the process of building a mechanism where we can post lab results for all the batches we import, pack and retail. We reject anything with high levels of metals, which is why it took us so

Source: http://www.NaturalNews.com

%d bloggers liken dit: