RTL.nl: Nou dat weer: ‘honden- en kattenvlees in gehaktballen’

Donderdag 4 apr 2013 09:22

De voedselschandalen stapelen zich op. Na de massale paardenvleespaniek is er een groot onderzoek gestart naar het verwerken van honden-en kattenvlees in gehakt. Welk eten kunnen we nog wel vertrouwen?

Na het paardenvlees-schandaal, is het vertrouwen in ons vlees flink gedaald. En een volgende kwestie dient zich al weer aan.

Spaanse bedrijven, maar ook een bedrijf in Amsterdam, worden verdacht katten- en hondenvlees te hebben verwerkt in diervoeding en in gehaktballetjes.

Vlees- en botresten zouden zijn vermengd om gehaktballetjes te produceren.

Onderzoek

De Spaanse autoriteit Guardia Civil is in de zaak gedoken. Die kreeg een tip van een Spaanse klokkenluider.

De vrouw alarmeerde de Spaanse autoriteiten over een duister bedrijf in het Noorden van Spanje dat voor een slachtvergoeding overleden huisdieren bij mensen thuis kwam ophalen. Wanneer de eigenaar nog even afscheid wilde nemen van het beest, werd hem bot de deur gewezen.

Ook zou hondenvlees naar een recent opgedoekte vleesgroothandel in Amsterdam zijn geëxporteerd.

Voedselfraude

Welk eten kunnen we nog wel vertrouwen? Na het paardenvleesschandaal hobbelen we van incident naar incident. Zo bleken biologische eieren niet allemaal biologisch en is halalvlees lang niet altijd halal.

Vorige maand kwam nog naar buiten dat er stukjes dolfijn in blikjes tonijn waren aangetroffen.

Steeds vaker

Volgens Bart van Opzeeland van Foodwatch zullen we steeds vaker worden opgelicht. “Dat komt omdat er gebrek is aan goede controle. De boetes zijn relatief laag, dus fabrikanten kunen gemakkelijk hun gang gaan. De Voedsel- en Warenautoriteit kan gewoonweg niet alles bijbenen”

 Bron: www.rtl.nl
%d bloggers liken dit: