Alternatieve betaalmiddelen en tijdbanken erg populair in Spanje

dinsdag, 09 april 2013 10:55

Alternatieve betaalmiddelen en tijdbanken erg populair in SpanjeIn Spanje zijn alternatieve betaalmiddelen erg populair. In het Zuid-Europese land zijn er inmiddels al meer dan dertig van in omloop.

Op een kleine biologische markt in de Zuid-Spaanse stad Málaga kunt u producten kopen zonder ook maar een enkele euro op zak te hebben.

U betaalt er met de Málaga Común, een alternatief betaalmiddel waar zich al meer dan 700 gebruikers voor hebben geregistreerd. In Málaga kunt u ook met de Común, de Lazo en de Coín betalen, in Jerez de la Frontera met de Zoquito, in Sevilla met de Puma, in Granada met de Justa, in Almería met de Pita, in Madrid met de Boniato, in Girona met de Res en in Bilbao met de Bilbodirus.

Rechtvaardige en solidaire samenleving

“De Puma in Sevilla stimuleert creativiteit, biedt gebruikers morele steun en zelfrespect en ontwikkelt nieuwe vaardigheden,” zei Natalia Calzadilla, die groentemarmelades maakt.

“Het is de bedoeling dat er een alternatief wordt gezocht voor het wild kapitalisme en dat er een fundament wordt gelegd voor een meer rechtvaardige en solidaire samenleving,” zei David Chapman (foto, links) van het platform Málaga Común.

In ruil voor lessen Engels, Frans en Esperanto aan Málaga Común, heeft Carmela San Segundo twee schilderwerken en de reparatie van haar computer kunnen bekostigen.

Uit alle lagen van de bevolking melden mensen zich aan voor de alternatieve betaalmiddelen. “Er zitten masseurs bij, artsen, elektriciens, advocaten, leraren,” zei Chapman. “De kwaliteit van het aanbod is ongelooflijk.”

Tijdbanken

De betaalmiddelen zijn instrumenten die gemeenschappen sterker maken door de uitwisseling van producten en diensten en het creëren van parallelle markten, aldus schrijver en econoom Julio Gisbert. “De zware crisis stimuleert deze ruilvormen omdat de mensen andere modellen en manieren van leven zoeken,” zei hij.

De Res, waarmee in Girona wordt betaald, dook ruim 15 jaar geleden op in België. Men kan er in de Catalaanse stad mee betalen in 15.000 kleine en middelgrote bedrijven.

Daarnaast zijn er zogeheten tijdbanken. Deze banken werken niet met geld, maar met tijd. Wie een dienst levert, krijgt een uur of meerdere uren krediet. In Spanje staan al meer dan 300 van deze tijdbanken. Volgens critici lossen de alternatieve betaalmiddelen het probleem van de armoede niet op.

Bron: Ipsnews.be

http://www.Niburu.nl


%d bloggers liken dit: