50.000 ton aan rundvlees teruggeroepen

Gepubliceerd: 10 april 2013 15:02

Door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wordt 50.000 ton rundvlees teruggeroepen, omdat daar mogelijk paardenvlees in zit.

De NVWA heeft dat woensdag bekendgemaakt.

De herkomst van het vlees is niet duidelijk. Daarom kan volgens de NVWA de voedselveiligheid niet worden gegarandeerd.

Via twee Nederlandse groothandels, Wiljo Import en Export B.V. en Vleesgroothandel Willy Selten B.V, is het vlees verspreid over ruim 130 afnemers in Nederland, die per brief door de NVWA op de hoogte zijn gesteld. Daarin staat dat vlees moet worden getraceerd en uit de handel worden gehaald.

Selten raakte in februari in opspraak toen bleek dat het bedrijf paardenvleessnippers mengde met rundvleessnippers en verkocht als puur rundvlees. In de administratie van Selten staat niet goed vermeld waar al het vlees vandaan komt, blijkt nu uit onderzoek van de NVWA en het Openbaar Ministerie (OM).

Doorverkocht

“De kopers hebben het vlees waarschijnlijk ook weer verwerkt en doorverkocht. Zij zijn op hun beurt verplicht de eigen afnemers te informeren. Naar schatting gaat het om ongeveer 50.000 ton vlees”, laat de autoriteit weten.

De NVWA zegt dat er op dit moment geen concrete aanwijzingen zijn dat er gevaar is voor de volksgezondheid. Ook weet het niet of al het vlees überhaupt nog op te sporen is: “Dat moet uit deze recall blijken.” De organisatie is niet bang dat afnemers net als Selten hun administratie niet op orde hebben en daardoor hun kopers niet kunnen inlichten. “We gaan ervan uit dat bedrijven te goeder trouw zijn en niet bewust iets doen wat niet mag.”

Opgegeten

Het is goed mogelijk dat een deel van het vlees al is opgegeten, stelt de woordvoerder. “Maar lang niet alles. Het gaat om de totale vleesproductie van 1 januari 2011 tot 15 februari 2013, maar veel kwam ook in diepvriesmaaltijden terecht. En ook bijvoorbeeld frikadellen en hamburgers zijn heel lang houdbaar.”

Consumenten kunnen het vlees dat in hun diepvries ligt nog gewoon eten, benadrukt de NVWA. Pas als de komende weken blijkt dat er vlees van onduidelijke herkomst bij mensen thuis ligt, volgt misschien een terugroepactie voor consumenten.

Twee weken

“De afnemers krijgen 2 weken de tijd voor het traceringsonderzoek en zijn verplicht de NVWA op de hoogte te brengen van de genomen acties”, meldt de NVWA, dat controleert of de afnemers het onderzoek op de juiste manier uitvoeren.

“Onder de afnemers bevinden zich ook 370 bedrijven uit verschillende Europese lidstaten. De NVWA heeft via het Rapid Alert System for Food en Feed (RASFF) de betrokken EU-lidstaten (waaronder Duitsland, Frankrijk en Spanje) op de hoogte gebracht van de recall en hen gevraagd om de afnemers in deze landen te informeren”, stelt de NVWA verder.

De lidstaten zijn volgens de autoriteit zelf verantwoordelijk voor eventuele vervolgstappen.

%d bloggers liken dit: