10 Redenen om niet meer het nieuws te kijken of te luisteren

de-programmingMijn televisie staat hier nog wel, maar of ie het nog doet, dat vraag ik me af. Ik heb hem de laatste jaren hoogstens een keer gebruikt voor een potje Singstar. Maar dat is al heel lang geleden…

Televisie kijken is niet alleen slecht omtrent het nieuws gebaseerd op angst (en onzin), maar vooral voor kinderen. Er komen zoveel beelden per seconden voorbij, en deze moeten allemaal worden verwerkt in de slaap. Dit kan voor een een onrustige nacht zorgen. Los van wát er allemaal op de televisie komt. Bij (hoog)gevoelige kinderen kan dit hard binnenkomen.

En bij volwassenen zijn er steeds hardere prikkels nodig om iemand te  roeren of te raken. Je wordt afgemat van je eigen gevoel. Televisie kijken zorgt niet voor ontspanning, integendeel. 

Geef het goede voorbeeld en zet wat vaker de televisie UIT. Het brengt niks goeds. Pak wat vaker een boek en verdiep je in je favoriete onderwerp. Ga lekker in de bossen wandelen, of op het strand, in de tuin werken, op reis. Er zijn zoveel leuke dingen die je kunt doen!

* “Nieuws is slecht voor je gezondheid, leidt tot angst en agressie en verhindert je creativiteit en denkproces,” schrijft de Zwitserse auteur Rolf Dobelli in The Guardian. Dobelli geeft tien argumenten voor zijn stelling dat nieuws even slecht voor je geest is als suiker voor je lichaam.

* Nieuws misleidt. De media hebben een onverzadigbare honger naar sensatie en maken van elke mug een olifant. Terrorisme en vliegtuigcrashes zijn volgens Dobelli goede voorbeelden van dramatische onderwerpen die statistisch gezien ronduit irrelevant zijn.

* Nieuws is onbelangrijk. Het voorbije jaar heb je wellicht vele duizenden artikels gelezen. Kan je er echter één opnoemen dat je geholpen heeft om een betere beslissing te maken in je leven? Nieuwsconsumptie zou je een concurrentieel voordeel opleveren, maar niets is minder waar: hoe minder nieuws je consumeert, hoe minder tijd je verspilt.

* Nieuws verklaart niets. Nieuwsitems zijn praktisch altijd oppervlakkig. ‘Feiten’ zijn nutteloos zonder de onderliggende context, maar die is vaak te complex om in zo’n item te behandelen.

truths vs lies* Nieuws is slecht voor je gezondheid. Paniekerige verhalen in de media hebben een nefast gevolg op je hormonenbalans, hersenen en immuunsysteem. Bovendien word je er vaak ook angstig, agressief en minder empathisch van.

* Nieuws bevestigt je vooroordelen. We houden van artikels die onze vooroordelen bevestigen met als gevolg dat onze denkfouten zich blijven vermenigvuldigen.

* Nieuws verhindert onafhankelijk denken. Nieuwsartikels houden je hand vast en vertellen je rechtstreeks wat je moet denken. Ook leiden ze je constant af met onophoudelijke stroom van nietszeggende informatie waardoor je eigen denkvermogen daalt.

* Nieuws is verslavend. Een nieuwsitem komt nooit alleen. In de dagen en weken die er op volgen, verschijnen er regelmatig follow-ups die we ook consumeren. Op deze manier houdt de vicieuze cirkel nooit op.
Nieuws verspilt tijd. Het is gemakkelijk om elke week minstens een halve dag aan nieuwsconsumptie te verliezen. Je kan veel betere dingen doen met je tijd.

Book vs tv* Nieuws maakt ons mak. De dagelijkse stortvloed aan nieuwsberichten over zaken die we niet kunnen veranderen maakt van ons passieve, fatalistische schapen.

* Nieuws doodt onze creativiteit. Weinig creatieve genieën waren of zijn nieuwsjunkies, maar oncreatieve geesten verslinden vaak nieuws zoals drugs. In het nieuws hoor je over oude oplossingen, maar je leert nooit hoe nieuwe oplossingen te bedenken.

Bron: http://www.express.be/sectors/nl/media/10-redenen-om-nooit-meer-naar-het-nieuws-te-kijken-te-luisteren-of-nieuws-te-lezen/189149.htm

%d bloggers liken dit: