Chinese vleeshandelaren verkochten rattenvlees als lamsvlees

Door: Redactie − 03/05/13, 16:21  − bron: AP/ANP

UPDATE Het aantal voedselschandalen in China blijft maar toenemen. Zo heeft de Chinese politie in de laatste maanden onder andere een criminele organisatie opgerold die het vlees van ratten en vossen als lamsvlees verkocht.

De afgelopen drie maanden zijn meer dan 900 mensen gearresteerd omdat ze namaakvlees of bedorven vlees verkochten, meldden staatsmedia vandaag.

Chemicaliën
Autoriteiten claimen de laatste maanden 400 voedselfraudezaken te hebben opgelost, waarbij ze meer dan 20.000 ton nepvlees in beslag namen. Bij één bedrijf werd lamsvlees nagemaakt door chemicaliën toe te voegen aan het vlees van vossen, nertsen en ratten. Andere firma’s gebruikten waterstofperoxide om kippenklauwtjes te kunnen verwerken of injecteerden water in het vlees om het gewicht te verhogen.

Volgens staatspersbureau Xinhua zijn de arrestaties onderdeel van een nationaal opsporingsproject dat zich de komende tijd zal focussen op zuivelproducten. Volgens een overheidsmedewerker heeft China ‘diepgewortelde voedselveiligheidsproblemen’ die opgelost moeten worden.

Het Chinese hooggerechtshof heeft vandaag nieuwe richtlijnen uitgegeven waarin gepleit wordt voor zwaardere straffen voor fraude met levensmiddelen.

Grote schade
‘De situatie is echt ernstig, een heeft inderdaad grote schade onder het volk veroorzaakt’, vertelde een rechter van het hooggerechtshof tijdens een persconferentie. ‘We kunnen dit niet meer tolereren. We moeten de criminelen streng straffen, dat zijn we ons volk verplicht.’

In China kwamen de afgelopen jaren vaker voedselschandalen aan het licht. Zo werd vorig jaar bekend dat leveranciers van farmaceutische bedrijven restaurantafval gebruikten om antibiotica te maken.

In 2008 was er een groot melkpoederschandaal. Veel poeder in de Chinese schappen bleek besmet met melamine, een stofje dat moest verhullen dat het was aangelengd. Honderdduizenden baby’s kregen last van hun nieren en zes baby’s kwamen te overlijden. Omdat Chinese ouders massaal overstapten op Europees melkpoeder, is dat onder meer in Nederland momenteel lastiger verkrijgbaar.

Bron: http://www.volkskrant.nl

%d bloggers liken dit: