Zes veel voorgeschreven medicijnen die je beter kunt vermijden

medsOmdat de dokter je medicijnen voorschrijft, hoeft dat niet te betekenen dat deze medicijnen ook daadwerkelijk veilig zijn. Als je goed naar de effecten kijkt dan blijken er vaak tal van bijwerkingen te zijn. In het gunstigste geval hebben we het dan over misselijkheid, maar het kan ook erger zoals ontstekingen aan de spieren of hartfalen…

De positieve eigenschappen van medicijnen worden vaak overdreven, terwijl de bijwerkingen worden weggemoffeld. Om je een beter begrip te geven van de werkelijkheid, krijg je van ons een weergave van de zes meest voorgeschreven medicijnen op dit moment met daarbij de andere kant waardoor je jezelf hopelijk wel twee keer bedenkt…

Protonpompremmers
Miljoenen mensen zitten aan de protonpompremmers (PPI’s) om brandend maagzuur en refluxklachten in de hand te houden. Het nadeel is dat deze middelen de productie van maagzuur tegengaan, wat de vertering niet ten goede komt en daardoor tal van gezondheidsproblemen kan opleveren.

De Food and Drug Administation (FDA) heeft een lange lijst met waarschuwingen gepubliceerd rondom het gebruik van deze protonpompremmers zoals een toegenomen risico op bacteriële diarree, een magnesium tekort en botbreuken. Zelfs de lange termijn risico’s liegen er niet om: zo ben je bevattelijker voor longontsteking en aankomen. Voorbeelden van protonpompremmers zijn: omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, pantoprazol en rabeprazol. Deze middelen behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen in Nederland.

Statines
Deze middelen staan nu al meerdere jaren op rij bekend als de best verkopende medicijnen, omdat ze een miraculeus geneesmiddel zouden zijn tegen een hoog cholesterol en hartziekten. Helaas heeft het wondermiddel ook een paar ‘kleine’ bijwerkingen zoals een verhoogd risico op diabetes, leverziekten, hersenbeschadiging, spierweefsel afname en zelfs vroegtijdig overlijden. De FDA heeft hier ook voor gewaarschuwd, maar afgezien daarvan is door de lange lijst van bijwerkingen en de geringe preventieve werking het medicijn zo goed als waardeloos.

Statines zijn onder andere bekend onder de namen: Simvastatine (Zocor®), Pravastatine ook bekend als Selektine, Atorvastatine met merknaam Lipitor®, Rosuvastatine (Crestor®), Fluvastatine (Lescol®). Cerivastatine (Lipobay®) is in 2001 van de markt gehaald vanwege ernstige en dodelijke bijwerkingen.

Antibiotica
Deze groep medicijnen zijn de oorzaak van de antibioticaresistente superbacteriën. Deze middelen kunnen lange termijn problemen geven en worden belachelijk vaak voorgeschreven. In veel gevallen werkt het niet en dat maakt infecties kwaadaardig en onbehandelbaar.

Volgens Shane Ellison van “The People’s Chemist” is een van de meest gevaarlijke voorgeschreven antibiotica Vancocin. Het gebruik van deze middelen is niet zo vrijblijvend als dat lijkt, er kunnen blijvende gezondheidsproblemen optreden.

Antipsychotica
We hebben het hier over één van de dodelijkste vormen van medicatie. Antipsychotica worden meestal voorgeschreven bij schizofrenie, bipolaire stoornissen, depressie en ook vele vage klachten als stemmingswisselingen en angsten. Helaas kent deze groep een aantal bijwerkingen die je liever niet op de koop toeneemt, zoals een toegenomen bloedsuikerspiegel, verhoogde lipiden- en cholesterolniveaus en daarnaast blijken deze medicijnen je ook dik te kunnen maken. Als dat nog niet genoeg is, blijken er nog meer lange termijn bijwerkingen op te kunnen treden zoals schade aan zenuw- en hersenweefsel, maar ook blijkt deze groep het metabool syndroom (waarmee hart- en vaatziekten) te kunnen veroorzaken. In een studie dat is gepubliceerd in de British Medical Journal (BMJ) werden antipsychotica dodelijker verklaard dan terrorisme.

Bekende antipsychotica gaan onder de volgende namen over de toonbank: Chloorpromazine, Hloperidol, Broomperidol, Perfenazine, Pimozide, Flufenazine, Zuclopentixol, Risperidon, Quetiapine, Olanzapine, Clozapine, Sulpiride en Aripiprazol.

Opioïde pijnstillers
Farmaceutische medicaties zijn in Amerika de grootste oorzaak van overlijden en deze groep van pijnstillers dragen hier sterk aan bij. Morfine en codeïne zijn natuurlijke varianten, maar we kennen in Nederland ook het chemische broertje OxyContin.

Volgens een studie van de Brandeis University in Massachusetts, zijn deze groep pijnstillers verantwoordelijk voor het veroorzaken van meer fatale overdosissen dan heroïne en cocaïne bij elkaar. De Amerikaanse ziekte preventie stichting noemt deze groep middelen verantwoordelijk voor een epidemie aan overlijdensgevallen.

Selectieve serotonine-heropnameremmer (SSRI’s)
Deze SSRI’s worden in het Engels ook wel selective serotonin reuptake inhibitor genoemd, wat wil zeggen dat het de heropname van de neurotransmitter serotonine blokkeert. Bekende namen zijn Prozac, Zoloft, Paxil en Lexapro. Deze middelen zijn al jaren op de markt, maar de gevaren komen vaak onvoldoende aan het licht. Bijwerkingen zoals zelfmoordneigingen, seksueel disfunctioneren, maagbloedingen, hartfalen zijn slechts het topje van de ijsberg.

In veel gevallen kunnen SSRI’s de symptomen van een depressie juist verergeren en worden de gebruikers ervan zeer agressief en gewelddadig.

Bron: Natural News & http://www.ahealthylife.nl

%d bloggers liken dit: