Brandnetel: gratis energie-boost

brandnetelNa zo’n lange winter kunnen we wel een oppepper gebruiken, een echte energie boost.

En ze komen nu overal uit de grond zetten, dus zo voor het oprapen. Dan heb je gelijk de beste die er is, daar kan geen pilletje tegenop. Ik heb het over de Brandnetel.

Elk voorjaar word ik weer zo gelukkig als ik ze zie. Én omdat het dan dus voorjaar is én omdat het een cadeautje van de natuur is. Want laten ze nou precies die voedingsstoffen en vitaliteit bevatten die we nodig hebben na een winter. Juist de jonge verse brandneteltopjes bevatten veel waardevolle vitaminen en mineralen zoals vitamine C, kiezel, calcium, kalium en ijzer. Daarnaast helpen ze met afvoeren van afvalstoffen en reinigen ze de darmen. Ze werken stimulerend voor de lever- en nierfunctie.

Uiteraard moet je ze wel plukken op een hondenuitlaatvrij gebied en moet je ze goed afspoelen.  Ik pluk ze ondertussen gewoon met de blote hand want de brandharen prikken alleen van boven naar beneden. Maar een schoonmaakhandschoen doet het ook prima. En mocht je je per ongeluk toch prikken dan is er altijd wel weegbree in de buurt. Pluk een paar blaadjes weegbree en knijp wat sap eruit op de brandplek. Trouwens sowieso een fantastisch EHBO kruid!

Wat kun je allemaal met brandnetels doen

  • Thee zetten: verse topjes en jonge blaadjes 2 minuten op zachtjes vuur laten koken.
  • Drogen: laat de blaadjes volledig drogen zodat je voorraadje hebt om thee van te zetten.
  • Koud water: een nachtje in een kan koud water laten staan, dit kun je daarna ook zoeten met wat honing of met wat appelsap voor een fantastisch vitaliserend en verfrissend drankje.
  • Stoven of roerbakken: in een vergiet afspoelen, blaadjes en topjes afknippen en stoven of roerbakken zoals spinazie.
  • Soep koken: een uitje snipperen en fruiten in wat olie, bouillon erbij en eventjes laten koken, ondertussen brandnetel afspoelen in vergiet en in de vergiet klein knippen zodat je er niet met je handen aan hoeft te komen, toevoegen aan de soep en 2 minuten laten meekoken, daarna met staafmixer pureren en naar smaak kruiden met bijvoorbeeld bieslook.

Brandnetels smaken een beetje als spinazie met als extra voordeel dat ze geen oxaalzuur bevatten. Dus de calcium en ijzer worden beter opgenomen dan bij spinazie. Na 2 minuten verhitten is de brand eraf en kun je ze gewoon eten. Je kunt ze in een vochtige doek in de koelkast enkele dagen bewaren.

En neem gerust je kinderen mee in dit avontuur, die vinden het geweldig!

Bron: http://www.joytimefactor.com

%d bloggers liken dit: