Meditatie verhoogt activiteit van gunstige genen

imagesDoor te mediteren worden genen die zijn betrokken bij verschillende gezondheidsbevorderende processen een stuk actiever. Meditatie heeft al na een paar minuten per dag effect.

Een nieuwe studie toont voor het eerst aan dat genactiviteit verandert door meditatie te beoefenen.

“Het is geen new age-nonsens,” zei Herbert Benson van het Massachusetts General Hospital in Boston. Hij analyseerde met zijn collega’s het genetisch profiel van 26 vrijwilligers, die nog geen ervaring hadden met meditatie. De deelnemers leerden te ontspannen door woorden op te zeggen, ademhalingsoefeningen te doen en gedachten onder controle te krijgen.

Insuline

Na acht weken werd het genetisch profiel van de vrijwilligers opnieuw geanalyseerd. Gunstige genclusters bleken actiever te zijn geworden terwijl de activiteit van schadelijke genen was gedaald.

De genen die actiever waren geworden hadden een drievoudige werking: de efficiëntie van de mitochondriën werd verhoogd, de productie van insuline werd opgevoerd en de telomeren werden beschermd.

Mitochondriën functioneren als energiecentrale van onze cellen. Insuline reguleert de glucosestofwisseling; een tekort aan insuline leidt tot suikerziekte. Telomeren zitten aan het uiteinde van een chromosoom. Ze houden het DNA stabiel en voorkomen dat cellen verouderen.

NF-kappaB

De minder actieve genclusters bleken gereguleerd te worden door het gen NF-kappaB, dat chronische ontsteking in de hand werkt en leidt tot hoge bloeddruk, hartziekten, inflammatoire darmziekten en kankers.

De onderzoekers toonden bovendien aan dat de genen binnen enkele minuten na meditatie al begonnen te veranderen. “Hoe meer je mediteert, hoe meer de genexpressie verandert,” zei Benson. Hij merkte op dat de ontspanningsmethoden naast conventionele behandelingen en de operatieve geneeskunde gebruikt zouden moeten worden. Het onderzoek is verschenen in tijdschrift PLOS ONE.

Bron: Newscientist.com & http://www.Niburu.nl

%d bloggers liken dit: