Update: donderdag 9 mei 2013, 13:19
Zweedse visverwerkers hebben zo’n 200 ton zalm met mogelijk te hoge concentraties dioxine verkocht aan bedrijven in andere Europese landen. Dat heeft de Zweedse voedsel- en warenautoriteit gemeld. Een partij zalm is ook terechtgekomen in Nederland, bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
De NVWA kreeg in maart van dit jaar van Zweden te horen dat in februari 2012 ook een keer verse zalm is geleverd aan een Nederlands bedrijf. Doordat het bij één levering is gebleven, was er volgens een woordvoerder geen gezondheidsrisico. Hij benadrukt dat de zalm in Scandinavische landen gewoon gegeten wordt.
Aan welk Nederlands bedrijf de zalm is geleverd, wil de NVWA niet zeggen. Het bedrijf valt volgens de NVWA niets te verwijten: “Het heeft te goeder trouw gehandeld.”
Exportverbod
Zalm uit de Oostzee mag sinds 2002 niet meer worden geëxporteerd vanwege de hoge dioxinewaarden. In de vis zit volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid 3 tot 5 keer zoveel dioxine als in zalm uit andere zeeën. Dioxine is een kankerverwekkende stof. De inname ervan kan leiden tot gezondheidsproblemen, vooral bij kinderen en baby’s.
De vis wordt wel gegeten in Zweden, Finland en Letland. Verkopers zijn verplicht om advies te geven over de risico’s. Volgens de Zweedse autoriteiten is de gemiddelde hoeveelheid dioxine die Zweden binnenkrijgen ruim onder de EU-norm.
Nederland
Ruim de helft van de 200 ton zalm is geleverd aan bedrijven in Frankrijk. De Zweedse autoriteiten hebben gezegd dat de zalm ook in Nederland en Denemarken terecht is gekomen.
De Zweedse politie is een onderzoek begonnen naar de zaak. Ook de Europese Commissie is ingeschakeld.
Bron: http://www.nos.nl
Lees ook: 10 redenen om geen vis, visolie en/ of andere visproducten (meer) te eten