Voeding voor kinderen minder gezond dan reguliere

Voedingsmiddelen die bedoeld zijn voor kinderen blijken minder gezond te zijn dan voedingsmiddelen voor de algemene bevolking. Dit concludeerden onderzoekers van de Universiteit van Hertfordshire in Groot-Brittannië.

Het was al bekend dat de marketing van producten voor kinderen met veel vet, suiker en overheersend is en betrokken is bij de incidentie van obesitas. De huidige studie vergeleek het voedsel dat in supermarkten in Groot-Brittannië aan kinderen werd of wordt aangeboden met het aanbod voor volwassenen. Hierbij keken zij naar producten waarvan geclaimd werd dat het gezondere alternatieven zijn.

Vet, suikers en zout

De onderzoekers verzamelden voedingsgegevens van yoghurt, graanrepen en kant-en-klaarmaaltijden uit zeven grote Britse supermarkten. Ze categoriseerden de producten in kinderproducten en niet-kinderproducten. Daarbij letten zij onder andere  kenmerken van promotie aard en informatie over het product op de verpakking. Vet-, suiker- en zoutgehaltes werden vergeleken per honderd gram en per aanbevolen portiegrootte.

Portie versus honderd gram

Per honderd gram bevat yoghurt voor kinderen significant meer suikers, vet en verzadigd vet vergeleken met de niet-kinderproducten. Voor de kindergraanreden was enkel het verzadigd vet significant hoger dan in de reguliere repen. Per portie golden dezelfde verschillen, behalve voor suikers in yoghurt. De kant-en-klaarmaaltijden voor kinderen waren significant lager in deze voedingsstoffen per portie dan de niet-kinderproducten. Dit was niet zo wanneer de hoeveelheid uit werd gedrukt per honderd gram. Yoghurt en kant-en-klaarmaaltijden voor kinderen hadden significant lagere natriumgehaltes dan de niet-kinderproducten, zowel per portie  als per honderd gram.

Bron: www.voedingnu.nl

%d bloggers liken dit: