Aspartaam weer nieuwe naam gekregen: Aminosweet

aspartameDe meeste bezoekers van Ecowijs zullen inmiddels wel weten dat aspartaam giftig is en kopen om deze reden geen producten meer waarin dit is verwerkt. Logisch dat de producenten hier niet blij mee zijn, want de verkoop van hun producten daalt. In plaats van aspartaam te vervangen voor een gezond alternatief hebben de makers iets anders bedacht, geef het gewoon een andere naam, in dit geval Aminosweet.

Aminosweet is net zoals zoveel andere benamingen gewoon aspartaam. Zoals we al in een eerder artikel over aspartaam schreven worden er meerdere namen gegeven aan dit gevaarlijke additief. Voorbeelden van producten die Aspartaam dan wel Aminosweet gebruiken zijn Phenylalanine, Candarel, Nutra Sweet, Natrena en Sacharine.

Ontdekking aspartaam

Aspartaam werd in 1965 ontdekt door James Schlatter, die onderzoek deed bij de ontwikkeling van een medicijn tegen maagzweren. Hij maakte daartoe een reeks van verbindingen die telkens uit twee aminozuren bestonden. Een van die verbindingen bestond uit asparaginezuur en fenylalanine. Toen Schlatter aan een vinger likte omdat hij een papiertje wilde oppakken, ontdekte hij  de zoetheid van aspartaam, wat leidde tot een groot succes van zijn firma. Omdat er maar zo weinig van de stof nodig was om te komen tot dezelfde zoektkracht als suiker was aspartaam een stuk goekkoper dan suiker.

Aspartaam giftig

Hoewel er inmiddels voldoende bewijs is dat aspartaam giftig is, is het nog steeds verkrijgbaar, uitgezonderd van een paar landen die er inmiddels een verbod op hebben. In december vorig jaar kwam Roger Williams, lid van de Britse parlementaire commissie Voeding en Milieu, met de bewering dat alle producten die aspartaam bevatten, van de markt gehaald zouden moeten worden om de reden dat er ‘overtuigend en betrouwbaar’ aangetoond was dat aspartaam kanker kan veroorzaken. Aspartaam wordt ook in verband gebracht met hoofdpijn, duizeligheid, paniekaanvallen, stemmingswisselingen, onvruchtbaarheid, hyperactiviteit bij kinderen en ga zo nog maar even door. Uit de resultaten van een onderzoek wat is verrricht door de Ramazzini Foundation is gebleken dat hoe eerder aspartaam toegediend wordt, hoe kankerverwekkende de stof is. Pas dus nog meer op wanneer je zwanger bent of bij baby’s en jonge kinderen.

Waar zit aspartaam eigenlijk allemaal in?

Aspartaam wordt inmiddels al in meer dan 6000 producten verwerkt en dit aantal stijgt nog steeds. Let vooral op de light producten want in bijna al deze producten zit aspartaam verwerkt. Ga dus liever voor een product met suiker dan voor een light product met aspartaam. Aspartaam is verwerkt in o.a. frisdrank, ranja, toetjes, snoep, chips, taart, vitamines en zelfs in tandpasta en hoestdrank.

Om een voorbeeld te geven wat een kind per dag aan aspartaam kan binnenkrijgen heeft aspartaam.com het volgende schema gemaakt:

Product: Aspartaam gehalte:
Een glas yogidrink: 70 mg
Een glas dubbeldrank: 107 mg
Drie glazen gewone ranja: 450 mg
Een vitamine bruistablet: 40 mg
Schaaltje magere fruityoghurt of ijs: 140 mg

Voor een kind dat 15 kilo weegt zou het totaal van 807 mg al een enorme overdosis zijn (53,8 mg per dag), en dan is het snoepgoed nog niet eens meegerekend.

Wil je zonder aspartaam leven dan moet  je goed etiketten lezen en zul je waarschijnlijk wel eens iets moeten laten staan wat je erg lekker vindt, maar wat is nu belangrijker, je gezondheid of lekker eten. En troost je, er is genoeg lekker eten wat ook nog eens gezond is. Echt.

Edit: Sacharine hoort inderdaad niet thuis in het rijtje. Dit neemt overigens niet weg dat het ook een kunstmatige zoetstof is die je moet willen vermijden.

Bron: http://www.ecowijs.nl

%d bloggers liken dit: