Het vegetarische dieet, beter voor mens en wereld

veganistische-voedingVegetariërs zijn gezonder dan vleeseters. Ze lopen minder kans om ziek te worden van een dodelijke ziekte zoals kanker. Bovendien zijn oudere vegetariërs fitter dan jongere vleeseters, als het leeftijdsverschil een paar jaar is. Deze gegevens zijn de conclusies van wetenschappelijk onderzoek. Hoe het komt, daarover is de wetenschap nog niet helemaal uit. Een mogelijke verklaring is het feit dat het tegennatuurlijk is om vlees te eten; in tegenstelling met wat de meeste mensen denken is de mens van nature vergetariër. Vlees eten is aangeleerd.

Mens van nature vegetariër
In tegenstelling wat we op school hebben geleerd is de mens van nature herbivoor. Op school leerden we dat mensen omniivoor of alleseters waren. Er zijn drie soorten eters op aarde:

– Herbivoren: planteneters,
– Carnivoren: vleeseters,
– Ombivoreb: alleseters, eten zowel planten als dieren.

Er zijn twee redenen waarom de mens beslist geen vleeseter is maar mensen het alleen elkaar aanleren om vlees te eten. Reden één is ons gebit. Dit is het gebit van een herbivoor. Dat is te zien aan de Orang Utan, de primaat die het dichtst bij de mens staat. Deze mensaap is 100% vegetariër en zijn gebit lijkt sprekend op een mensengebit. De tweede reden dat een mens vegetariër is, is ons spijsverteringskanaal. Vleeseters hebben een rigoureus ander spijsverteringskanaal dan planteneters. Een voorbeeld daarvan is dat de mens slechts 5% van de maagzuren heeft die vleesetende dieren hebben. Het vlees wordt door mensen helemaal niet goed verteerd, het rot alleen in de darmen. Het spijsverteringskanaal van de mens komt dicht overeen met dat van planteneters en lijkt in de verste verte niet op het spijsverteringskanaal van een vleeseter.

pagina-kiloknaller-5.470.300Waarom eten we toch vlees?
Deze informatie staat haaks op wat we geleerd hebben en wat we in reclame op televisie zien. De Europese Unie betaalt zelfs mee aan reclames voor het eten van vlees. Vlees wordt dikwijls als een heerlijk gezond kostje voorgeschoteld. Dat heeft er onder andere mee te maken dat vleeseters net zoals religieuze kerkgangers hun geloof in het vlees eten verspreiden. Er is geen enkele wetenschappelijke basis om vlees eten als een natuurlijk gegeven te beschouwen; het is puur een cultureel verschijnsel.

Daarnaast is de vleesindustrie of bio-industrie in Nederland erg groot en heeft het economische belangen die het beschermt. De vleesindustrie verspreidt door middel het Productschap voor Vee, Vlees en Eieren (PVE) en de Centrale Organisatie voor de Vleessector(COV) propaganda over vlees. Dit gebeurt tegen de wetenschap in dat vlees eten altijd ongezond en ziekmakend is. Zuiver plantaardig eten is het meest logische ding voor een mens om te doen. Vlees eten is onnatuurlijk. Bovendien wordt vlees onder dramatische omstandigheden geproduceerd en wordt het vleesdieren extra vergiftigd doordat ze genetisch gemanipuleerde voeding, medicijnen en groeihormonen innemen, die uiteindelijk allemaal op het bordje van de nietsvermoedende vleeseter terecht komen.

Iedereen weet dat rood vlees voor kanker zorgt. Het eten van andere soorten vlees, vis en schaaldieren leidt er eveneens toe dat we allerlei gifstoffen in ons lichaam pompen.

Proteïnen
Een vegetarisch dieet wordt door leken vaak benaderd met een grote angst om te weinig proteínen naar binnen te krijgen. Die angst is geheel overbodig aangezien peulvruchten, noten, zaden, granen en zuivel de mens in grote hoeveelheden eiwitten kan voorzien. Daarnaast zitten er eiwitten in vele gezonde groenten. Fruit bevatten de minste eiwitten maar zelfs in de banaan zitten proteïnen.

Vegetarisme goed tegen obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten
Volgens een onderzoek uit 2011 hebben vegetariërs een aanmerkelijk lager risico op kanker, obesitas, hart- en vaatziekten en suikerziekte of diabetes mellitus. Onderzoeker Nico Rizzo was verbaasd over de grote verschillen in gezondheid tussen vegetariërs en vleeseters. Rizzo gaf 700 mensen een vragenlijst en zag dat de vegetariërs een lagere Body Mass Index(BMI) hadden, wat wilt zeggen dat vegetariërs minder vaak obees zijn. Rizzo onderscheidde ook de categorie semi-vegetariërs; mensen die eenmaal per week vlees aten. Zij hadden grotere kans op obesitas dan vegetariërs maar een kleinere kans hierop in vergelijking met grote vleeseters. Ook maten de onderzoekers de bloedsuikerspiegel, het vetgehalte en de bloeddruk. Rizzo voegt aan zijn bevindingen toe dat het niet 100% zeker is dat de betere gezondheid door het vegetarische dieet komt maar de gezondheidsverschillen zijn volgens hem zeer opvallend. Rizzo noemde geen alternatieve mogelijkheid voor het verschil; hij constateerde alleen dat vegetariërs minder vaak ziek worden dan vleeseters.

Vegetariërs hebben minder vaak kanker
Kanker is de meest desastreuze ziekte op dit moment. Vele wetenschappelijke onderzoeken zien een directe correlatie tussen vlees eten en kanker. Vlees eten valt onder de vermijdbare oorzaken van kanker. Een ander gevaar van vlees en vis eten is dat er nitrietzouten aan worden toegevoegd vlees en vis langer houdbaar te maken. Er worden tegenwoordig minder nitrietzouten dan vroeger gebruikt maar toch is dit een extra reden om vlees te mijden. Nitrietzouten kunnen reageren met andere componenten in voeding waardoor er nitrosamine ontstaan, een kankerverwekkende stof voor mens en dier. Tenminste, het is allang bekend dat nitrosamine voor dieren kankerverwekkend is maar onderzoek op de mens heeft nooit plaats gevonden.

Men zou groepen mensen die veel nitrosamine binnenkrijgen door vlees te eten kunnen vergelijken met vegetariërs. In ieder geval blijkt uit alle overige onderzoeken dat als men vegetariërs en vleeseters met elkaar vergelijkt, dat de vegetariër altijd minder kans heeft op een dodelijke welvaartsziekte.

Diepgeworteld cultuurprobleemmcdonalds
Er zijn verschillende redenen om vlees te laten staan. De belangrijkste is dat vlees ziek maakt. In de westerse wereld lijden veel mensen aan welvaartsziekten maar wordt slechts minimaal onderzocht wat de oorzaken zijn. Dat heeft er mee te maken dat de oorzaken diep geworteld in de westerse cultuur liggen en dat de wijsheid en kennis over vlees de pijlers van de economische samenleving raakt.

Ons gedachtengoed, de omgang met de natuur en de economie zouden radicaal omgegooid moeten worden wanneer mensen erachter komen dat vlees eten één van de hoofdoorzaken is van diverse ellendige ziekten die mensen over zich af roepen door verkeerd te eten. Aan de andere kant worden veel maatschappelijke problemen opgelost door het vegetarisme. Momenteel wordt veel landbouwgrond verbruikt om dieren te voeden. Water, een steeds kostbaarder goed, wordt aangewend voor de productie van veevoer voor de vleesindustrie. De wereld zou veel beter af zijn als we de mensheid massaal vrijwillig zou overstappen tot het vegetarisme.

Bron: http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/108278-het-vegetarische-dieet-beter-voor-mens-en-wereld.html
%d bloggers liken dit: